Edirne

GRAFİKLİ - Avrupa hayaliyle dorsede yolculuklar sınır kapılarında bitti

11:08 01 Mart 2016
GRAFİKLİ - Avrupa hayaliyle dorsede yolculuklar sınır kapılarında bitti

SALİH BARAN - Avrupa'ya, tır dorsesinde kaçak geçiş yapmak isteyen yüzlerce "umut yolcusu", Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kara sınır kapılarında gümrük memurlarının dikkatiyle yakalandı.

Yaşadıkları coğrafyalardaki iç savaş, ekonomik ve siyasi çalkantılar, sosyal ve siyasi baskılar nedeniyle daha iyi bir hayat beklentisiyle Avrupa'ya gitmek isteyenler, hem deniz hem de karayolundan yasa dışı geçişler için türlü yolu deniyor.

Umut yolcuları, son dönemlerde Yunanistan ve Bulgaristan yönüne giden nakliye tırlarına gizlenerek sınırı geçmeye çalışıyor. Yakalananların sayısı, son günlerde kaçak geçiş girişimlerinin, geçmiş yıllara göre arttığını gösteriyor.

Bu tarz girişimlerin artması nedeniyle gümrük muhafaza memurları, dorseyi çevreleyen mühür ya da dorse brandasında deforme olup olmadığını kontrol ederek ya da şüphelendikleri tırları x-ray taramasından geçirmek suretiyle pek çok göçmen kaçakçılığı olayını önledi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kaçak geçiş yaptıkları sırada sınır kapılarında tırlarda yakalananların sayısı şöyle:

Kapıkule HamzabeyliDereköy İpsala PazarkuleToplam
2013 77 39 2 41 0 159
2014 649 139 10 35 2 835
2015 1711 122 15 57 0 1905

Verilere göre, Avrupa'ya geçemeden yakalanan kaçakların sayısı önceki yıllara göre arttı. 2015 yılında yakalanan kaçak sayısı, geçen seneye göre 2, bir önceki yıla göre ise yaklaşık 12 kat artış gösterdi.
Bu arada, karayoluyla sınırı geçme girişimlerinde de önceki yıllara göre artış yaşanıyor. Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle kaçak geçişler artırdı.
Ocak-şubat döneminde 2014 yılında bin 472 kişi, geçen yıl bin 305 kişi, bu yıl ise 2 bin 600 kişi kara sınırını yasal olmayan yoldan geçiş yapmaya çalışırken yakalandı.
- Jandarma özel ekip kurdu
Edirne Jandarma Komutanlığının yakın zamanda düzensiz göçü önlemek için kurduğu özel ekip sayesinde kaçak geçiş organizatörlerinin yakalanma sayısında da artış yaşandı. Ekibin takipleri sonucu yakalanan organizatör sayısı ve bu kişilerin tutuklanma sayısı önceki yıllara göre katbekat arttı. 2014-2015 yıllarının ocak ve şubat aylarında 23 organizatör yakalanırken, bunlardan 4'ü tutuklanmıştı.Bu yılın ocak-şubat döneminde 56 organizatör yakalandı, bunlardan 35'i tutuklandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.