Edirne

"Çocuklar işitme konusunda gözlemlenmeli"

14:11 02 Mart 2016
"Çocuklar işitme konusunda gözlemlenmeli"

Uzunköprü Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Arzu Aslan, çocukların işitme konusunda gözlemlenmesi gerektiğini bildirdi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Aslan, çocukların gelişiminde işitmenin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Çocuğun işitme sayesinde dil gelişimi sağladığını aktaran Aslan, şunları kaydetti:

"Çocuğun etrafı ile iletişim kurabilmesi, sosyal becerilerini geliştirebilmesi ve kendini yönlendirmesi de ancak işitme ile mümkündür. İşitme yine çocuğun etrafındaki tehlikeleri algılamasında da önemlidir. İşitmenin çocuğun sadece beş duyusundan biri olduğu düşünülmemeli kişilik ve davranışlarının gelişimindeki temel taşlardan biri olduğu da unutulmamalıdır. İşitme kaybı erken dönemde tespit edilemeyen birçok çocuk öğrenme güçlüğü ile birlikte iletişim eksikliği nedeniyle yanlışlıkla otizm tanısı bile alabilmektedir. Öğrenim çağında işitme problemi olan çocuklar genellikle tembel olarak nitelendirilir. Çünkü öğretmenini duyamamakta ve arkadaşları ile sağlıklı iletişim kuramamaktadır. İşitme kaybının zeka ile ilgisi yoktur. Ancak erken tanınıp tedavi edilmediğinde çocuğun ileri ki hayatında akademik ve sosyal gelişiminde tamiri mümkün olmayan ciddi olumsuz etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır."

İşitme kaybı durumunda ileri bir merkezde ayrıntılı araştırma yapılması gerektiğini belirten Aslan, çocukların işitme konusunda gözlemlenmesi gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.