Edirne

Dünya Tüberküloz Günü

14:39 24 Mart 2016
Dünya Tüberküloz Günü

Keşan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Yalçınkaya, tüberküloz hastalığının erken tanısının önemli olduğunu bildirdi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Yalçınkaya, tüberküloz hastalığının sıklıkla akciğerlerde görüldüğünü belirtti.

Uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen 2-3 hafta süren öksürük, balgam çıkarma, balgamında kan görülmesi, yüksek ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrılarının tüberkülozun başlıca belirtilerinden olduğunu aktaran Yalçınkaya, şunları kaydetti:

"Akciğer dışı tüberküloz hastalığı olanlarda hastalığın olduğu organa ait daha farklı belirtiler de olabilir. Örneğin lenf bezi tüberkülozunda hastalığın olduğu lenf bezinin büyümesi, böbrek tüberkülozunda idrarda kan görülmesi, kemik tüberkülozunda ağrı gibi pek çok belirti de görülebilir. Bu yakınmalar genellikle hafif başlayıp yavaş ilerlediğinden pek çok hasta doktora başvurmakta gecikmektedir. Tüberkülozun erken tanısı için 2-3 haftadan uzun süre öksürüğü olan kişilerin en kısa sürede göğüs hastalıkları polikliniğine veya Verem Savaş Dispanseri'ne başvurmaları gerekir. Tüberküloz hastalığının erken tanısı önemlidir. Bu hastalığın mikrobunu kesin olarak öldürmek ve bir daha çoğalarak hastalık yapmasını engellemek için ilaçların uzun süre ve düzenli kullanılması önemlidir. Toplam tedavi süresi en az 6 aydır. Bu süre içinde dispanserde balgam ve akciğer filmi kontrolleri yapılır. Hasta ilaçlarını düzenli kullanmazsa mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirir. Dirençli tüberküloz dediğimiz bu hastalık tipinde tedavi çok daha zordur. Çok sayıda ilacın 18-24 ay kullanılması gerekebilir.Ülkemizde tüberküloz tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar yıllardan beri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmakta ve hastalara dispanserler aracılığıyla ücretsiz dağıtılmaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.