Edirne

Balkan Şehitlerini Anma Günü

11:43 25 Mart 2016
Balkan Şehitlerini Anma Günü

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin Balkan Savaşları’nda tarihinin en zor günlerini yaşadığını bildirdi.

Gürkan, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, kahraman Türk ecdadının 103 yıl önce Balkan Savaşları'nda yurdunu ve şehrini düşman işgaline karşı koruyabilmek için emsalsiz bir mücadele verdiğini belirtti.

Açlık, sefalet ve hastalıkla boğuştuğu halde vatan uğruna kanının son damlasına kadar savaşan Balkan şehitlerini saygı, sevgi, rahmet ve minnet duygularıyla andığını aktaran Gürkan, şunları kaydetti:

"Türk milletinin bir daha aynı acıları yaşamamasını diliyorum. 92 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan sultanların şehri, şehirlerin sultanı Edirne, Balkan Savaşları’nda tarihinin en zor günlerini yaşamıştır. Açlık ve salgınla mücadele eden ecdadımız Şükrü Paşa’nın kumandasında 5 ay 5 gün boyunca Bulgar askerlerine karşı kahramanca mücadele etmiştir. Balkan Devletleri’nin 1912'de Osmanlı Devleti’ne karşı başlattığı savaşta Edirne, Bulgar askerleri tarafından kuşatılmış, Sarayiçi'nde esir tutulan ecdadımız ağaç kabuklarını yiyerek hayatta kalma mücadelesi vermiştir. Bu topraklar uğruna canını kanının son damlasına kadar feda eden kahraman Türk ordusu ve kahraman Türk halkı, sadece düşmanla değil açlık ve hastalıkla da mücadele ederek, Edirne’yi 5 ay 5 gün boyunca savunarak tarihe ismini altın harflerle yazdırmıştır."

Türk ordusunun Edirne'yi savunmasına düşmanların dahi hayran kaldığını belirten Gürkan, "Edirne savunması aynı zamanda milli mücadele ruhunun canlı kalmasını sağlamıştır. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Edirne’yi kahramanca savunan Şükrü Paşa'yı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve minnet duygularıyla anıyor, Türk milletinin bir daha aynı acıları yaşamaması diliyorum" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.