Edirne

Halk Kültüründe Aile Uluslararası Sempozyumu

17:15 25 Mart 2016
Halk Kültüründe Aile Uluslararası Sempozyumu

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, "Kardeşlik, dayanışma ve birbirini destekleme açısından ailenin sürekli kılınmasında çok önemli bir işlevdedir." dedi.

Ekici, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Üniversitesi ve Motif Vakfı'nca Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Halk Kültüründe Aile Uluslararası Sempozyumu"nda, "Türk halk anlatımlarında kardeşlik" bildirisini sundu. Ekici, aile olmanın ve kardeşliğin Türk kültürünün önemli değerlerinden olduğunu söyledi.

Kardeşliğin biyolojik veya sosyolojik olarak kültürel bir anlam da ifade ettiğini aktaran Ekici, kardeşlik kavramının özel bir durumunun olduğunu vurguladı.

Türk kültüründe kardeşliğin tarih boyunca çok müstesna bir yere sahip olduğunu aktaran Ekici, şöyle konuştu:

"Kardeşliğin hem kavramsal hem özel hem sosyolojik hem etimolojik hem halk kültürü açısından yeri, değeri ve öneminin daha ayrıntılı şekilde araştırılması son derece önemlidir. Kardeşlik, tarih boyunca edebi ve yazılı eserlere yansıtılarak da günümüze kadar işlenmiştir. Kardeşlik, dayanışma ve birbirini destekleme açısından ailenin sürekli kılınmasında çok önemli bir işlevdedir."


- "Batı ve Asya ülkelerinde aile diye bir şey kalmamıştır"

Motif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Baykal ise ailenin hayatın devamı anlamına geldiğini söyledi.

İnsanların aile desteğiyle başarıyı yakalayabileceğini dile getiren Baykal, "Akademik, sosyal ve ticari hayatınızda aile desteğiyle güzel yerlere gelirsiniz. Biz aileye çok önem veriyoruz. Diğer ülkelere baktığımızda aile diye bir kaidenin kalmadığını görüyoruz. Batı ve Asya ülkelerinde aile diye bir şey kalmamıştır. Türkiye Cumhuriyetinde ve Türk Cumhuriyetlerinde ailenin çok önemli olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selma Sol ise "Rumeli türkülerinde evliliğe engel unsur olarak aile" başlıklı bildirisinde hayattaki tüm duyguların türkülere yansıdığını söyledi.

Kayıtlara geçmiş bin yüz türküyü incelediğini belirten Sol, "Gençlerin evlilik isteklerine ailelerin hangi sebeplerle karşı çıktıkları ve evlilik isteklerine hangi gerekçelerle engel oldukları konusunda metinler tespit ettim. Halk biliminde sosyolojik ve antropolojik olarak evliliği değerlendirmek durumundayız. Bu noktada evlilik insanlar arasındaki en eski ve en önemli sözleşmelerden birisidir" şeklinde konuştu.

Sempozyumda aile konusundaki çeşitli sunumların ardından sonuç bildirileri konuşuldu.

Sempozyum yarın sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.