Edirne

Kırkpınar Er Meydanı'nın çayırı yenilendi

10:15 30 Mart 2016
Kırkpınar Er Meydanı'nın çayırı yenilendi

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'nın çayırı yenilendi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Er Meydanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yağlı güreşlerin 1946 yılından bu yana Edirne Belediyesi tarafından organize edildiğini anımsattı.

Dünyada, olimpiyatlardan sonra en eski ve kesintisiz spor organizasyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin gerçekleştirildiği alanda ciddi bir bakım çalışması yaptıklarını ifade eden Gürkan, senelerdir deforme olan çayırı temizleyerek yenilediklerini vurguladı.

Çimin tamamen kaldırıldığını, yerine daha uygun ve dayanıklı çimler ekildiğini anlatan Gürkan, şunları söyledi:

''Geçtiğimiz yıl güreşlerde çok fark edilmedi ama zemin artık yorulmuştu. Bu bölgenin eski bir ormanlık alan olması, ufak tefek de olsa ağaç köklerinin bulunması ve bölgeyi su basması nedeniyle zemin süreç içerisinde deforme olmuştu. Bundan dolayı ciddi bir çalışma yapmak gerekiyordu. Kırkpınar çayırını, radikal bir kararla komple temizlemeye karar verdik. Buradaki çimeni tamamen kaldırdık. Buradan yaklaşık 40 kamyondan fazla rüsubat taşıdık, 25 santimetreye yakın kotu düşürdük. 3 tona yakın çim tohumu kullanıldı. Hem sıvı gübre hem de doğal gübre olmak üzere çok farklı gübre teknikleri kullanıldı. Pehlivanlarımız güreşirken herhangi bir yaralanmaya, herhangi bir sakatlanmaya maruz kalmasınlar diye, ayrıkları ve ağaç köklerini temizledik. Bu alanı son teknoloji kullanarak düzledik. Ve üzerine daha doğal çimin yetişebilmesi için mil adını verdiğimiz yaklaşık 30 kamyon topraklardan serdik.''

Kırkpınar çayırında kullanılan çimin kültür çimi olmadığını, baskıya ve ağırlığa dayanabilecek doğal ortamda yetiştirilmiş özel çim olduğunu anlatan Gürkan, çayırda yapılan yenilenmenin kendilerine yaklaşık 1 milyon liraya mal olduğunun altını çizdi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 655'incisi 18-24 Temmuz'da düzenlenecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.