Edirne

Ömrünü otizmli evladına adadı

11:54 02 Nisan 2016
Ömrünü otizmli evladına adadı

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de yaşayan iki çocuk annesi Vildan Koç, otizmli oğlu Canberk'in kişisel gelişimi ve sosyalleşmesi için mücadele ediyor.

Oğlu Canberk'e 3 yaşındayken otizm teşhisi konması sonrasında, yaşamını ona göre programlayan Vildan Koç (40), AA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

Yaşıtlarından farklı davranışlar sergilemesi dolayısıyla Canberk'i doktora götürdüklerini ve otizmle tanıştıklarını belirten Koç, "Arkadaşlarımın çocukları vardı, onların gelişimleri normaldi. Fakat oğlum Canberk, kulakları duymuyormuş gibi tepki vermiyordu. Onun tepkisizliğinden ve kayıtsızlığından şüphelenmeye başlamıştım. Canberk yere bir kağıt düşse onun sesini duyan, televizyondaki kliplere tepki veren bir çocuktu ama biz seslendiğimizde bize cevap vermiyordu. Doktora götürdük ve yapılan incelemelerde oğlumuzun otizmli olduğunu öğrendik. Hastalığı öğrendikten sonra bu yaşına kadar Canberk'i hiç yalnız bırakmadık, eğitimler aldırdık, sosyal hayata karışması için elimizden geleni yaptık." diye konuştu.


- "Bir anne olarak 7 gün 24 saat yanındayım"

Otizmli çocukların ailelerinin de bu hastalıkla mücadele ettiğini dile getiren Koç, şunları söyledi:

"Canberk'in eğitimi için çok uğraştım. Bir anne olarak 7 gün 24 saat yanındayım. Oğlumu sosyal hayata katabilmek, davranış sorunlarını azaltabilmek için hep yanındayım. Özellikle müzik eğitimi aldı. Oğlum şu anda konuşabiliyor, yazabiliyor, okuyabiliyor, bisiklete binip bilgisayar kullanabiliyor. Kendini ifade ediyor ama önümüzde daha çok yol var. Daha çok mücadele etmemiz gereken yıllar var ama bizi yoran insanların tepkisi, bizi yoran insanların anlayışsızlığı. Otizm bizi yormadı, insanlar bizi yordu. Otizm diğer engel türlerinden çok daha zor. Hani diğer engelliler gibi değil. Olaylara farklı tepkiler verebiliyorlar. Ben bu dünyada hep var olmayacağım. Engelli aileleri 'ben öldükten sona bu çocuk ne olacak' diye düşünür. Evladım kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durabilsin, yaşayabilsin ve sosyal hayatta yer alabilsin."

Engelli bakım evi sayısının artırılmasını isteyen Koç, "Çocuğumu bırakabileceğim bir ortam bulamıyorum bazen. Bir yere gittiğimizde çocuğuma olumsuz gözle bakmasınlar. Evladımla her yerde rahatça dolaşabilmeliyim. Bu dünya sadece normal insanlar için değil bizler için de var. Otizmin tek ilacı sevgi ve sabır. Bunları evladınıza gösterirseniz aşamayacağınız hiçbir engel yok. Ne olur çocuklarımızı sevelim, otizmli çocuklara ve bütün engellilere anlayışla olalım." diye konuştu.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.