Edirne

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf koleksiyonu albümde toplandı

12:22 10 Nisan 2016
Sultan Abdülhamid'in fotoğraf koleksiyonu albümde toplandı

SALİH BARAN - Sultan 2. Abdülhamid'in koleksiyonundan ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) arşivinden derlenen Edirne'nin eski fotoğrafları, "Tarihi fotoğraflarla Edirne" adlı albümde toplandı.

IRCICA, Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğindeki albümde, kentin panoramik, genel görünüş, Edirne sarayı, camiler, külliyeler, tarihi yapılar, Balkan Savaşı gibi bölümlerinden 68 fotoğraf yer alıyor.

Fotoğrafın icadı sonrası İstanbul'un ardından en çok dikkati çeken ve fotoğraflanan kentler arasında gösterilen Edirne'nin albümde yer alan görsellerin bir çoğu 19. yüzyıl sonlarında Edirne'de fotoğraf stüdyosu kuran Basile Kargopoulo ve Dimitri Michailides imzasını taşırken, bazılarının ise kim tarafından çekildiği bilinmiyor.

Albümün takdim bölümünde görüşlerine yer verilen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Edirne'nin Türkiye'nin siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel hayatında geçmişte ve günümüzde önemli roller üstlendiğini belirtti.

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan yollar üzerindeki Edirne'nin geçmişte de önemli bir payitaht ve önemli bir kent olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, şu görüşleri paylaştı:

"Edirne tarihinde yaşadığı parlak gelişme dönemlerinin yanında savaşların ve tabii afetlerin getirdiği sıkıntılı dönemler de geçirmiştir. Bu şehir yüzyıllar içinde hem gelişen bir merkez hem de devlet için, vatan için uğraş yeri olmuştur.

Tarihinin birer parçası olan bu süreçlerin her biri bu tarihi belgeleyen kaynaklara ve şehrin fiziki yapısına, toplum hayatına, mimari yapılarının durumuna ve bunlar üzerinde yapılmış imar ve koruma çalışmalarına yansımıştır."

Bakan Müezzinoğlu, fotoğraf albümünün de çok değerli olduğuna vurgu yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.