Edirne

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:

17:50 16 Nisan 2016
Diyanet İşleri Başkanı Görmez:

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,''Tevhid anlayışımızı çok iyi öğrenip kendi çocuklarımıza, öğrencilerimize en doğrusunu anlatmamız gerekiyor. İnsanlığın bugün yaşadığı en büyük sorun, insanlığın değersizleşmesidir.'' dedi.

Edirne'de, ''Türkiye'de din eğitimi ve öğretimi'' programında Trakya ve Balkanlar'daki imam-hatip lisesi müdür ve öğretmenleriyle bir araya gelen Görmez, çocuklara milli, ahlaki ve manevi duyguları öğreten öğretmenlere büyük görevler düştüğünü, öğretmenlerin yaptığı çalışmaları daha ileri noktalara taşıması gerektiğini anlattı.

Görmez, ''Siz çocuklarımıza inançlarını, peygamberlerini, kitaplarını öğretiyorsunuz. Bu noktada bize çok daha büyük görevler düşüyor. Yapacağınız çalışmalardan İslam ümmetinin bütün çocuklarının istifade etmesini sağlamalıyız.'' dedi.

Hz. Peygamber’in hayatından örnekler veren Görmez, Kutlu Doğum Haftası teması olarak "Tevhid ve Vahdet" başlığını seçmelerine ilişkin, insanlığı diriltmek, yaşatmak ve yüceltmek için birlikte olma çağrısında bulunarak tevhid konusunun üzerinde çok daha fazla durulması gerektiğini dile getirdi.

Günümüzde İslam coğrafyasını kuşatan en büyük sorunlardan birinin tevhid anlayışındaki sapma olduğunu belirten Görmez, şöyle konuştu:

''Tevhid başlı başına bir ilkedir. İslamın varlık anlayışını öğreten, medeniyet ve tarih anlayışımızı, bilgiye bakışımızı belirleyen ilkedir ama üzülerek belirteyim, son çağda ortaya çıkan bir takım dini akımların tevhid anlayışı bizleri bu gelenekten, kainattan, tarihten, insandan koparan ve sadece soyut bir inanca dönüştüren, bu inanç üzerinden de başkasını tekfir eden bir ideolojiye dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya. İmam hatip lisesinde din kültürü ve ahlak bilgisi dersi veren hocalarımızın çocuklarımıza bunu çok iyi öğretmesi gerekiyor. Tevhidin aynı zamanda bizim medeniyetimizi kuran en büyük ilke olduğunu öğretmesi gerekiyor. Tevhid anlayışımızı bizim çok iyi öğrenip kendi çocuklarımıza, öğrencilerimize en doğrusunu anlatmamız gerekiyor. İnsanlığın bugün yaşadığı en büyük sorun, insanlığın değersizleşmesidir. İnsanlar kendi eliyle insana değer katacak, kazandıracak dini değersizleştiriyor."

İslam alemi ve Müslümanların çok büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğunu, bu tehlikeden Müslümanları koruyacak maarif ordusunun salonda bulunan öğretmenler olduğunu ifade eden Mehmet Görmez, herkesin omuzlarına daha büyük görevler düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''Sadece kendimizi öğrencilerimize yönelik yetiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda bütün insanlığın geçtiği süreçleri de dikkate alarak yeni çalışmalar yapmak zorundayız. Birlikte kafa kafaya, gönül gönüle verip, insanlığın yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmek için üzerimize düşen vazifeleri nasıl yerine getirebiliriz, bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bütün insanlığın ve İslam dünyasının buna ihtiyacı var. Bugün kalplerimizde açılmış kara delikler var. Bu kara delikler, Kuran'ın ifadesiyle küfürdür, şirktir, nifaktır, acımasızlık, merhametsizlik, şiddet ve kindir. Bunların başında cehalet, mezhepçilik ve ırkçılık geliyor. Bütün bunları dikkate alarak çalışmalarımıza yeni bir şekil vermek zorundayız.''

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslam dünyasında yaşanan en büyük sorunların eğitimden kaynaklandığını, insanların kendilerini bilgi bakımından sürekli yenilemesi gerektiğini vurguladı.

Doğuda yaşanan terör olayları nedeniyle zarar gören ibadet mekanlarına da değinen Görmez, sözlerini, ''Bu topraklarda yaşayan ve tarih boyunca İslama sadakatinde hiçbir şüphe olmayan bir halkın İslam medeniyetinden koparılması söz konusu. Onun için hepimize büyük görevler düşüyor, önce kendi ülkemizin bütünlüğünü korumak ve muhafaza etmek, sonrada çocukları en iyi şekilde yetiştirmek. İslam dünyasında ortaya çıkan yanlış düşüncelerin çocuklara sirayet etmemesinin yolu onları güçlü kılmaktır'' diye tamamladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.