Edirne

Edirne'de Milli Mücadele ve Lozan Müzesi açıldı

15:46 19 Nisan 2016
Edirne'de Milli Mücadele ve Lozan Müzesi açıldı

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından oluşturulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi törenle açıldı.

Edirne Vali Vekili Mustafa Ergün, üniversitenin Karaağaç Yerleşkesi'nde düzenlenen törende, açılışını yaptıkları müzede Lozan Antlaşması ile ilgili belge, kitap ve döneme ait objelerin yer aldığını belirtti.

Müzenin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Ergün, "Müzeler gelecek nesillere bırakacağımız en değerli birikimlerimizdir. Bu anlamlı müzenin zenginleştirilmesi için katkı yapacağınıza eminim. Ben müzenin açılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.'' dedi.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise güzel bir çalışma dönemi sonrasında müzeyi tamamladıklarını anlattı.

Bugün çok anlamlı bir müzenin açılışı için bir araya geldiklerini ifade eden Yörük, ''1918'den 1922'ye kadar neler geçti, neler yaşandı? Kurtuluş Savaşı ve milli mücadele ruhunu özellikle gençlere verebilmek açısından Milli Mücadele ve Lozan Müzesi oluşturuldu.'' diye konuştu.

Edirne'nin 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptığını anlatan Yörük, kentin sadece Türkiye'nin değil, Balkanların ve dünyanın en önemli yerlerinden biri olduğunu vurguladı.

Yörük, vatandaşlara da çağrıda bulunarak evlerinde bulunan tarihi değeri olan eser ve objelere, gelecek nesillere aktarmak ve korumak için üniversite olarak talip olduklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından içerisinde, milli mücadele yıllarına ait önemli doküman ve materyallerin yer aldığı Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'nin açılışı yapıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.