Edirne

Oyun oynayarak bilim öğrenecekler

18:26 02 Mayıs 2016
Oyun oynayarak bilim öğrenecekler

Trakya Üniversitesi (TÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı öğretim görevlilerinin ortaklaşa geliştirdiği, "Okul Öncesi Dönemde Oyunlarla Bilim Öğretimi” projesi ile okul öncesi dönemdeki çocuklar oyun oynayarak bilim eğitimi alacak.

Proje kapsamında ilk eğitim, kentte okul öncesi eğitim veren bir çocuk evinde verilmeye başlandı. Bu kapsamda TÜ Okul Öncesi Öğretmenliği öğrencileri çocuklarla bir araya gelerek, projeyle geliştirilen metotlarla ile öğrencilere eğitim verdi.

Uygulama ile çocukların bilim eğitimini eğlenceli bir şekilde vermeyi hedeflediklerini belirten TÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Eylem Bayır, "Amacımız okul öncesi dönemde çocuklara bilimi sevdirmek, onlara bilimin eğlenilerek öğrenilebileceğini göstermek. Bilimin aslında oyunla da öğrenilebileceğini göstermek istiyoruz. Bilime karşı olumlu tutum geliştirerek, ilerde bilim insanı olma yolunda adım atmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Projenin ilk uygulamasını yaptıklarını ve önümüzdeki süreçte geliştirmeyi planladıklarını belirten Bayır şunları kaydetti:

“3 öğretim görevlisi olarak projenin danışmanlığını yürütüyoruz. Projenin ilkini gerçekleştirdiğimiz için oldukça heyecanlı ve mutluyuz. Projemiz Türkiye’de bir ilk. Yani ilk olma niteliğini şuradan kazanıyor. Daha önce yapılan çalışmalarda deneylerle çocuklara okul öncesi dönemde bilim eğitimi verilmeye çalışıldı.

Ancak bunun farklı bir boyutu var. Oyunlarla biz çocuklara bunu öğretebilir miyiz? Çocukların doğasında oyunlar var. Oyunlarla deneyleri, bilimsel kavramları iç içe geçirdiğimiz Türkiye’de bir ilk. Bu arada dünya literatürüne de girmeye hazırlanıyoruz. İlerleyen zamanlarda projemizi geliştirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışıp TÜBİTAK desteğini almayı planlıyoruz ve daha okullarda da bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.

Önce Edirne çapında yaygınlaştıracağız sonra da diğer illerde yaygınlaşmasını istiyoruz. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı ile birlikte bu çalışmayı yürütüyoruz. Şu an da 14 ders veren, oyun eğiticilerimiz var."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.