Edirne

"Bilim fuarında yerli ve milli robotlar"

15:37 01 Haziran 2016
"Bilim fuarında yerli ve milli robotlar"

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde, Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrencilerinin buluşlarını sergilediği bilim fuarı açıldı.

Okulun spor salonunda oluşturulan fuar alanında öğrenciler 50 buluşu ziyaretçilere tanıttı.

Fuarda öğrenciler yerli malzemelerle ürettikleri çizgi izleyen mini sumo robotlara, "Keli Aliço", "Koca Yusuf", "Kurtdereli Mehmet" gibi isimler verdi.

Robotlar oluşturulan platformda ziyaretçilere güreş sergiledi.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Nilgün Tosun, çocukların kodlama eğitimi alması için dünyada ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Öğrencilerin kendi çabalarıyla ürettiği robotların gelecekleri açısından umut verici olduğunu belirten Tosun, "Öğrencilerimize kodlama eğitimi ile birlikte robot üretimi konusunda katkıda bulunduk. Milli Eğitim Müdürlüğü de bu konuda bize destek oldu. Projemiz devam edecek." dedi.

Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu 5. Sınıf Öğrencisi Taha Eldik ise robotunu 2,5 ayda ürettiğini söyledi. Robotların mücadele ettiği sumo güreşine "Kel Aliço" adlı robotuyla katıldığını anlatan Eldik, "Arkadaşlarım da yaptığı robotlara ünlü pehlivanların isimlerini verdi. Robotlarımız hem burada hünerlerini sergiledi hem de isimleriyle kültürümüzü sergiledik." diye konuştu.

Eldik, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı örnek aldığını anlattı.

- Meyve-sebze piyanosu

Öğrencilerin patlıcan, biber, muz ve salatalıktan oluşan meyve-sebze piyanosu da dikkat çekti.

Okulun 7. sınıf öğrencilerinden Eylül İmri müzik aletini ileti kablosu, devre ve hoparlörle oluşturduklarını söyledi. Elektrik enerjisini kablolarla meyvelere ve oluşturdukları devreye aktardıklarını kaydeden İmri, "Patlıcana dokununca hoparlörümüzden farklı bir nota, muzda farklı, salatalıkta farklı bir nota çıkıyor. Aynı zamanda piyanomuzda çalacağımız bir de beste oluşturduk" dedi.

Piyano projesi ekibinden İnci Poyraz ise ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacaklarhını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.