Edirne

Çocuklarda uyku sorunu

16:09 02 Eylül 2016
Çocuklarda uyku sorunu

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Durankuş, bebeklik, erken çocukluk, okul çağı ve ergenlik dönemlerinin tümünde uyku sorunlarına sık rastlandığını belirtti.

Durankuş, yaptığı yazılı açıklamada, çocuk doktorlarının en sık karşılaştığı problemlerden birininde uyku sorunu olduğunu bildirdi.

Uykunun çocuğun büyüme ve gelişmesinde önemli bir faktör olduğunu ifade eden Durankuş, şunları kaydetti:

''Uykunun çocukların büyüme ve gelişiminde önemli etkisinin olduğu bilinmektedir. Tedavi edilmediğinde uyku sorunları yıllarca sürmekte. Bebeğin uyku döngüleri, süresi ve kendi kendine uyumasının önemi ve yöntemi, bebeğin giyeceklerinin, yatak ve battaniyesinin yünden yapılmış olması, yatağının korunaklı olması, bebeğin yatağına uyur uyanık halde bırakılması ve kendi kendine uyumayı öğrenmesinin sağlanması gerekir. Bebeğin sallanma, emme gibi bir aracı kullanmadan uyumayı öğrenmesi, uyuduktan sonra yerinin değiştirilmemesi, bebek yatağa bırakılırken sevdiği bir nesne (ayıcık, bebek, tülbent, battaniye gibi) ile beraber uyumasına izin verilmesi, uyku saatlerinin aile tarafından belirlenmesi ve ödün verilmemesi de önemlidir. Ayrıca çocukların , yatağa aç olarak yatırılmaması, hafif ve onu tok tutacak yiyecek veya içecek verilmesi, gece uyarıcı özelliği olan besinlerden uzak tutulması ve odasının çok karanlık olmaması iyi bir uyku için önem taşır.''

Durankuş, genellikle gece uyanmaları sırasında bebeğin ağlamasına yanıt olarak, anne-babanın belirli bir süre çocuğun yanında bulunmasının çocuğun endişesini azaltacağını belirtti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.