Edirne

"Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan"

13:52 11 Eylül 2016
"Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan"

"Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi" çerçevesinde, İstanbul Rehberler Odasının profesyonel 40 tur rehberi, Mimar Sinan'ın Trakya'daki eserlerini inceledi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Trakya Kalkınma Ajansı ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG) tarafından düzenlenen ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün paydaşı olduğu projeye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında profesyonel rehberlere eğitim verildiğini söyledi.

Programın amacının Mimar Sinan'ın eserlerini tanıtmak, Trakya'daki Mimar Sinan eserleriyle ilgili saha çalışması yapmak olduğunu belirten Güneren, "5 Eylül'den bugüne kadar konusunun uzmanı sanat tarihçi, restoratör ve restorasyon uzmanları tarafından eğitimler verildi. Vakıflar Genel Müdürlüğünün uzmanları olarak biz de İstanbul'daki eğitimlerde yer aldık. Hedef kitle olan rehberlere bir eğitim verildi." diye konuştu.

Eğitimin ardından İstanbul'dan yola çıkan rehberlerin Trakya'daki Sinan eserlerini gezdiğini aktaran Güneren, şöyle devam etti:

"Sinan'ın Trakya'nın birçok yerinde eseri var. Projenin ismi 'Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan". Bu kapsamda ilk olarak Lüleburgaz'a gittik. Lüleburgaz Sokullu Külliyesi'nde çalışmalar yaptık. Oradan Babaeski'deki Cedit Ali Paşa Camisi incelendi. Akabinde Havsa'daki külliye incelendi. Şimdi Edirne'deyiz. Burada Defterdar Camisi'nden başladık, Rüstempaşa Kervansarayı, Ali Paşa Çarşısı, Sokullu Hamamı ve nihayet arastanın ardından Selimiye Camisi'ne geldik.

Bu saydığımız eserlerin tamamı Mimar Sinan'ın eserleri. Eserlerin tesadüfi olmadığını görüyoruz. Edirne dışındakiler hep menzil noktalarında konuşlanmış. Birbirine 20-30 kilometre mesafesindeki ve belli bir aritmetiği olan eserlerdir. Günlük ulaşımı da planlanarak yapılmış."

Gezilen eserlerin tamamının vakıf eserleri olduğunu vurgulayan Güneren, projenin vakıf kültürünü anlatma açısından önemli olduğunu vurguladı.

Güneren, proje sayesinde rehberlerin katılımcılara daha doğru bilgiler aktaracağına ifade etti.

Rehberlerin Selimiye Camisi'nde hünkar mahfilini de incelediğini dile getiren Güneren, Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanlarının tur rehberlerine caminin bütün unsurlarını anlattığını kaydetti.








YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.