Edirne

Büyük Sinagog'da "Doğanın Sarı Çiçeği: Ayçiçek" fotoğraf sergisi

17:14 02 Kasım 2016
Büyük Sinagog'da "Doğanın Sarı Çiçeği: Ayçiçek" fotoğraf sergisi

Edirne'deki Büyük Sinagog'da "Doğanın Sarı Çiçeği: Ayçiçek" sergisi açıldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ev sahipliğinde, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen sergide, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği bünyesindeki Enver Şengül Ayçiçeği Atölyesi sanatçılarının, ayçiçeğinin tarlaya ekimi, hasat edilişi ve sofralara gelene kadarki sürecine ilişkin fotoğrafları yer alıyor.

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, serginin açılışının ardından yaptığı konuşmada, Büyük Sinagog'un restorasyonun ardından geçen yıl mart ayında açıldığını söyledi.

Türk Musevi Cemaati ile sinagogda çeşitli programlar yaptıklarını dile getiren Güneren, şunları kaydetti:

"Bu yıl önemli etkinlikler oldu. Sinagogda yıllar sonra bir düğün yapıldı. Vakıflar Haftası kapsamında dünyaca ünlü klarnet virtüözü Giora Feidman ve Edirne'nin evladı Serkan Çağrı konser verdi. Etkinlikler sergilerle devam ediyor. Türk Musevi Cemaati ile yaptığımız istişareler neticesinde yeni sergi takvimini belirlemiş oluyoruz. Böylelikle altı sergiyi takvimimize koyduk. Bugünkü sergimize katkıda bulunan fotoğraf sanatçılarını teşekkür ediyorum. Tabii bu yapı Musevi ibadethanesi. Edirne'de malumunuz Musevi vatandaş çok az. Biz bu yapıyı bu ve benzeri etkinliklerle canlı tutuyoruz. Bu sergimiz de yaklaşık 45 gün açık duracak. Akabinde yeni sergiler yer alacak."


-"Burası devletimizin bize yapmış olduğu bir hediye"

Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Moris Levi de Edirne'ye her seferinde sevinerek geldiklerini söyledi.

Büyük Sinagog'dan uzak kalmak istemediklerini ifade eden Levi, "İstanbul'daki Musevi dostlarımız fırsat buldukça Edirne'ye geliyor. Bu sinagog bizleri sevindiriyor. Burası devletimizin bize yapmış olduğu bir hediye, bir armağandır. Burasını bir avantaj olarak görüyoruz. Büyük Sinagog'u uzun yıllar inşallah kullanmak istiyoruz. Bölge turizmine, ekonomisine, kültür ve sanatına destek olmak amacıyla Musevi cemaati olarak karınca kararınca elimizden geleni yapmak arzusundayız." diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Enver Şengül ise ayçiçeğinin hikayesini içeren sergiyi uzun bir çalışmanın ardından ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

Sergiyi, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Musevi Cemaati'inin eski başkanı Silvio Ovedia, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği'nin üyeleri, fotoğrafseverler ve davetliler gezdi.






YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.