Edirne

"Balkan Savaşları ve Edirne" konferansı

11:11 30 Mart 2017
"Balkan Savaşları ve Edirne" konferansı

Edirne'de "Balkan Savaşları ve Edirne" konulu konferans düzenlendi.

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen konferansta, Edirne tarihinin savaşlarla geçtiğini belirtti.

Tarihi sadece bilmenin yeterli olmadığını, bunu yaşatmak gerektiğini ifade eden Bağcı, tarihi gerçekleri gelecek nesillere aktarmakla yükümlü olduklarını vurguladı.

Tarihte yaşananların, geçmişte kalanların bir daha yaşanmaması için de çalışmak gerektiğini anlatan Bağcı, "Bir daha bu acıların yaşanmaması için çalışmak gerekli. Barış için gerekli. Tarih ne yazık ki savaşların anlatıldığı bir bilim dalı." dedi.

Balkan Savaşları'nın Edirne için önemine değinen Bağcı, savaşlarda yaşanan olaylardan örnekler verdi.

Bağcı, kendi ailesininde Balkanlar'dan geldiğini, bu nedenle bu coğrafya da yaşadıkları için göçün ve trajedinin ne anlama geldiğini bilimsel anlamda yorumlarken, aynı zamanda hissederek yaşadığını vurguladı.

Balkan Savaşları'nın yüz yıl geçmesine rağmen yeterince tartışılmadığını düşündüğünü belirten Bağcı, ulusların tarihlerine sahip çıkarak bunu nesilden nesile aktarmalarının önemine değindi.

Balkan Savaşları sırasında Sarayiçi mevkinde 5 binden fazla kişinin hayatta kalabilmek için ağaçları kemirdiğini ifade eden Bağcı, konuşmasına şöyle devam etti:

''Böyle bir örnek yok, ağaçları kemirerek yaşanmaya tutunma. Bu çok önemli negatif açıdan bakmayın Türk insanının yaşamak istemesi ve mücadele vermesi. Bizim yerimize başka bir milletin bu kadar dayanıklılık göstermesi çok zor. Bu kadar acı ve trajedi ve yaşama hırsı. Bu çok önemli bir genetik aktarım. Türklerin acıya, trajediye dayanma hırsları çok yüksek, bu iyi bir şey. Son olarak 15 Temmuz'da sokağa çıkıp, tankın önüne atlayabilen kaç tane millet var. Böyle bir şey yok. Bunu bütün dünyada anlatıyorum."

Konferansa Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.