Edirne

Edirne'de "Fatih Sultan Mehmet Han" sergisi

16:13 31 Mart 2017
Edirne'de "Fatih Sultan Mehmet Han" sergisi

Ekonomik olarak güçlü olmanın büyük bir ülke olma anlamına gelmediğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:

Edirne Valisi Günay Özdmir, ‘’Eğer siz bir medeniyet kuruyorsanız, sanatınız, kültürünüz, biliminiz yoksa o medeniyet, medeniyet değildir’’ dedi.

Fatih Sultan Mehmet’in doğumunun 585’inci yılı etkinlikleri kapsamında "Fatih Sultan Mehmet Han ve Edirne’de Fatih Devri Eserleri ile Türk İslam Eserler Karma" sergisi açıldı.

Deveci Han Kültür Merkezi’nde açılan sergide konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, medeniyetlerin gelişmesinde sanat ve kültürün önemli rol oynadığını söyledi.

Osmanlı Devleti’nin her yönüyle büyük bir medeniyet kurduğuna dikkat çeken Vali Özdemir, o dönemlerden miras kalan eserlerin gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

"Medeniyetin önemli ayaklarından birisi sanattır, kültürdür. Eğer siz bir medeniyet kuruyorsanız, sanatınız, kültürünüz, biliminiz yoksa o medeniyet, medeniyet değildir. Günümüzde örnek olarak verecek olursak, ekonomik olarak ne kadar gelişmiş olursanız olun anlamı olmaz. Örneğin milli gelirden aldıkları payı çok yüksek olan Kuveyt ve Singapur gibi bazı ülkeleri, dünya tarihinden bu ülkeleri çıkardığınız zaman aslında dünya bir şey kaybetmiş olmuyor. Çünkü sadece ekonomik gelişme bir medeniyet oluşturmak için yeterli değil. Osmanlı medeniyeti oluşurken sanatıyla, bilimiyle, kültürüyle her yanıyla her alanda ciddi bir birikimin ürünü olarak oluştu. Bugün biz burada da böyle sanatsal bir çalışmanın tanıtımını yapıyoruz. Edirne’de Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini kapsayan Vakıf Kültür Sanat Evi şeklinde bir çalışmamız da olacak. Gelecek nesillere yapılan çalışmaları aktarmak için bunu yapmalıyız."

Özdemir’in konuşmasının ardından serginin açılış kurdelesi kesildi.

Kurdele kesiminin ardından katılımcılar Fatih Sultan Mehmet döneminde Edirne’de yapılan eserlerden ve Fatih’in kullandığı giysi, malzeme ve objelerden oluşan sergiyi gezdi.

Açılışa, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Erdoğan, Edirne Jandarma İl Komutanı Albay Kamuran Ersan, Kültür ve Turizm Edirne Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren ve davetliler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.