Edirne

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali

20:15 10 Temmuz 2017
656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kortejle başladı.

Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim'in de aralarında bulunduğu kortej Edirne Belediye Bandosu eşliğinde belediyeden Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.

Burada Vali Özdemir, Belediye Başkanı Gürkan ve Selim, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söyledi. Söz yazarı ve bestekarı Beyazıt Sansı'ya ait Kırkpınar Marşı'nın bando eşliğinde okunması sonrası kortej şehir stadyumuna doğru yürüdü.

Edirne Valisi Günay Özdemir, burada yaptığı konuşmada, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim kültürün her türlü ögesini barındıran bir kent olan Edirne'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 656 yıl boyunca kesintisiz devam ettiğini ifade eden Özdemir, ''Bu güne kadar hiçbir değişikliğe uğramadan, gelişerek devam etmiş bu spor organizasyonunu, devam ettirmek de büyük bir anlayış ve kültürdür.'' dedi.

Kırkpınar Er Meydanı'nın yenileneceğini hatırlatan Vali Özdemir, yenilenmeyle birlikte anlayışın da değişeceğini vurguladı.

Kırkpınar alanının şu anda sadece güreşlerin yapıldığı 3 gün kullanıldığını hatırlatan Özdemir, ''Sadece yılda 3 gün kullanılan ve onun dışında genelde atıl durumda kalan bir alandı. Ama sahanın yenilenmesiyle, Kırkpınar her gün yaşanan, hayatın olduğu, güreşin bütün kültür ve ögelerinin yaşadığı bir merkez olacak. Kırkpınar sadece güreş değil, cazgırıyla, müzesiyle, gelenekleriyle tüm ögeleriyle yaşatılacak. Kırkpınar'ın Edirne'ye çok ciddi katkıları olacak.'' ifadelerini kullandı.

-Ağadan şehit ailelerine araç

Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Kırkpınar'ın dünyanın olimpiyatlardan sonra kesintisiz yapılan en uzun soluklu spor organizasyonu olduğunu söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'la yapılan mutabakat sonucu mevcut Kırkpınar Er Meydanı'nda modernizasyonundan önce, son güreşlerin yapılacağını anımsatan Gürkan, 1951 yılında yapımına başlanan Er Meydanının modernizasyonunun devlet yatırım programına alındığını söyledi.

Kırkpınar Ağası Selim'in üst üste 3 kez ağa olma şartıyla verilen altın kemere 2'nci kez sahip olduğuna dikkati çeken Gürkan, "Geçen yıl Selim Ağa, ağalık ihalesini kazandığında şehit ailelerine yardımda bulunacağını söylemişti. Selim Ağa Edirne Şehit Aileleri Derneği'nin hizmetine bir araç alacağını söyledi. Ayrıca bir okul yaptırma söz vardı bizden kaynaklanan gecikmeler oldu, yer tahsisi ve benzeri hususlarda okulu da beraber yapacağız. Böylece iki altın kemerli hem yağlı güreşlere hem de Edirne'ye şevkle hizmet etmiş ağa olarak Edirnelilerin gönlündeki yerini koruyacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Gürkan, "Türk'ün yüceliğini ve azametini, hiçbir şartta, hiçbir şeye boyun eğmeden cesaretini, yendiğinde mütevaziliğini, yenildiğinde saygısını gösteren" Kırkpınar'ın kente ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Güreş ağası Selim ise "metal yorgunluğu" oluşması nedeniyle bu yıl ağalığı bıraksa bile gelecek yıl yeniden alacağını ifade etti. Selim, güreşi çok sevdiğini ve kendisini güreşin hamisi olarak gördüğünü kaydetti.

Açılış töreni halk oyunları gösterisiyle son buldu. Yağlı güreşler 14 Temmuz Cuma günü başlayacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.