Edirne

Yemiş Kapanı Hanı "arkeopark" olacak

18:05 18 Ağustos 2017
Yemiş Kapanı Hanı "arkeopark" olacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Camisi'nin önündeki tarihi Yemiş Kapanı Hanı'nın olduğu alana "arkeopark" yapılacağını söyledi.

Başkan Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yapılacak arkeoparkın Selimiye Cami'nin siluetine zarar vermeyeceğini belirtti.

Tarihi Yemiş Kapanı Hanı'nı kurtarma kazısında birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Gürkan, şunları kaydetti:

"Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu daha önce aldığı kararla oranın konservasyon yani arkeopark yapılması kararını almıştı. Bugün sadece Türkiye'de değil tüm dünyada çok hassas bir belirgin siluet kaygısı var. Edirne'de de göreve başladığımızdan beri Selimiye Cami'nin siluetini korumak adına yüksek yapılara izin vermiyoruz. Tüm Edirne'ye Selimiye'nin siluetiyle orantılı yükseklik kotları veriyoruz. Belediye olarak Selimiye'den kilometrelerce uzaklarda bile silueti koruma kaygımız varken Selimiye'nin dibine tarihi de olsa bir kütle yapılması ki 12-13 metre yüksekliği olacağı söyleniyor, bizim hiçbir şekilde kabul edebileceğimiz bir şey değil. Tabii ki biz tarihi eserleri de korumak zorundayız ama mevcut Yemiş Kapanı Hanı temellerini konserve ederek yani koruyarak geleceğe taşıyoruz. 30 sene sonra siluet anlayışı değişir, o gün her şeyi yapma anlayışı gelişir yapılır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.