Edirne

Badem ezmesine adanmış bir ömür

12:09 28 Ekim 2017
Badem ezmesine adanmış bir ömür

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'nin sayılı badem ezmesi ustalarından Aydın Sayınbaş (70), 5 yaşında babasının yanında girdiği imalathaneden bir gün olsun ayrılmayarak mesleğini özveriyle geleceğe taşımaya devam ediyor.

Kendi gibi badem ezmesi ustası olan babasından şekerlemeciliği öğrenen ve her gün sabah namazı vaktiyle bisikletiyle ekmek teknesinin yolunu tutan Aydın usta, şerbetle yoğurduğu badem hamuruna yıllardır aşkla şekil veriyor.

Sayınbaş, yuvarladığı badem hamurunu mermer tezgahında özenle keserken bir yandan da emektar radyosundan yükselen musikiye eşlik ediyor.

Aydın Sayınbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yaşındayken imalathanede çalışmaya başladığını ve mesleğini babasından öğrendiğini söyledi.

Badem ezmelerini sevgisini katarak yaptığını belirten Sayınbaş, "Bu kıymetli altın bilezik, hediye olarak bana verilmiştir. Badem ezmeciliğini en güzel şekilde devam ettirmek istiyorum. Çok kaliteli ürünler yapmaya çalışıyorum ve bu sanatı benden sonraki kuşaklara da vermek istiyorum. Dedem babamı çok küçük yaşlarda Yahudi ustaların yanına çırak olarak veriyor. Babam mesleği iyi ustaların yanında çalışarak öğreniyor. Bu sanat dalını babamdan öğrendiğim için çok mutlu hissediyorum kendimi. Meslek hayatımda bunca yıl öğrendiğim şey, gençlere tavsiyem ne iş yaparsanız yapın işinizi güzel yapın." diye konuştu.

Oğlunu 15 yıldır yetiştirdiğini ifade eden Sayınbaş, gelecek neslin badem ezmeciliğini daha iyi yapacağına inandığını belirtti.


- "Türkiye'nin damak tadını yakalamaya çalışıyorum"

Sayınbaş, genellikle Türkiye'de yetiştirilen bademleri kullandığını ifade etti. Gaziantep, Balıkesir, Edirne, Keşan ve Çanakkale'den badem aldığını anlatan Sayınbaş, şunları kaydetti:

"Çok az da Amerikan bademi, Kaliforniya bademiyle çalışıyoruz. Bademleri harmanlıyorum ve Türkiye'nin damak tadını yakalamaya çalışıyorum. Türkiye'nin her vilayetinden müşterim var. Badem ezmelerini onlara kargoyla gönderiyorum. Yapılışı da aslında bir sanattır. Aldığımız bademleri sıcak suda özenlice haşlıyoruz. Haşlamanın ardından üzerindeki zarlarını çıkarıp, kurutuyoruz. Talaş makinasında kırıp, ince tanecikler haline getiriyoruz. Bademlerimizi kaynatılmış şerbetin içerisine atarak tekrar harmanlıyoruz. Daha sonra fitil haline tavalarda dinlendiriyoruz. Bir gün dinlendirdiğimiz fitilleri mermer tezgahımızda keserek paketleyip satışa sunuyoruz."

Atasından, dedesinden, ustasından öğrendiğini yapmayı sürdürdüğünü aktaran Sayınbaş, hiçbir katkı maddesi kullanmadığı için badem ezmesinin vitrin ömrünün 10 gün olduğunu ifade etti.

Badem ezmesinin yaklaşık 500 yıllık geçmişi olan bir Osmanlı tatlısı olduğunu dile getiren Sayınbaş, Almanya, Fransa, Rusya ve Bulgaristan'dan sipariş aldığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.