Edirne

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

15:10 08 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

Trakya'da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Edirne Temsilciliği, Türki̇ye Gençli̇k Vakfı (TÜGVA) Edirne İl Temsi̇lci̇li̇ği, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne İl Temsilciliği, Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen Edirne Şubesi ve AK Parti Edirne İl Başkanlığı üyeleri, cuma namazının ardından Eski Cami önünde toplandı.

Sık sık tekbir getiren grup, "Kahrolsun İsrail" şeklinde slogan attı.

Platform adına açıklama yapan Mücahit Güzey, İsrail'in Filistin'i işgal etme, topraklarını Suriye ve Türkiye yönünde genişletme planı yürüttüğünü söyledi.

İsrail'in bu planı uygulamak için başta ABD olmak üzere birçok güçle iş birliği yaptığını aktaran Güzey, "İslam dünyasının iç problemleri, çatışma ve kaos ortamları onlar fırsat olarak görülmektedir. Derhal iç problemlerin sarmalından çıkıp herkes yüzünü siyonizm etrafında buluşanlara çevirmelidir. Filistin ve Kudüs'ün müdafaası herkesin mesuliyetidir. Kudüs özgürleşmesi için çalışmalar hemen başlatılmalıdır." dedi.

Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini kesmesi, bugüne kadar yapılan anlaşma ve mahkeme kararlarını da iptal etmesi gerektiğini kaydeden Güzey, Müslüman ülkelerin İsrail ile siyasi, ticari, diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kesmesi gerektiğini anlattı.

- Üniversite öğrencileri de protesto etti

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Yaşam Merkezi'nde toplanan öğrenciler, "Kudüs İslam'ındır" yazılı pankart açarak, ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar attı.

TÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Muhammed İkbal Balkıs, açıklamasında, Kudüs'ün Müslümanlar için kutsal bir kent olduğunu vurguladı.

AGD Edirne Şubesi üyeleri de Saraçlar Caddesi'nde ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi. AGD Edirne Şubesi Başkanı Abdülhamit İriş, ABD'nin uyguladığı politikalarla Ortadoğu ve İslam coğrafyasını kana buladığını söyledi.

- Kırklareli

Şevket Dingiloğlu parkında toplanan grup, "Kudüs Müslümanların istikbal ve istiklalidir", "Kudüs Müslümanların onurudur", "İmandan vazgeçmedikçe Kudüs'ten vazgeçmem" pankartları ile Türk bayrağı açtı.

Burada konuşan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararını "talihsiz bir karar" olarak gördüklerini belirtti.

Minsolmaz, tanımadıkları bu kararın dünya tarafından da "yanlış" olarak karşılanacağına inandığını dile getirdi.

- Tekirdağ

AK Parti, MHP ve Saadet Partisi ile kentteki dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, cuma namazının ardından Tuğlalı Park'ta ortak basın açıklaması yaptı.

Vatandaşların da destek verdiği protesto eyleminde konuşan AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Hüseyin Uzunlar, ABD Başkanı Trump'un hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlığın vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kesin şekilde ilan ettiği gibi Kudüs'ün tüm Müslümanların "kırmızı çizgisi" olduğunu vurgulayan Uzunlar, "Bu, bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır." dedi.

ABD Başkanı Trump ile İsrail aleyhinde sloganların atıldığı eylemde, MHP ve Saadet Partisi temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Eylem, toplu şekilde okunan dua ile sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.