Edirne

İkinci baharlarında "dikiş" atarak mutlu oluyorlar

12:30 21 Aralık 2017
İkinci baharlarında "dikiş" atarak mutlu oluyorlar

Edirne 60 yaş üzeri kadınlar dikiş-nakış kursuna giderek hem zaman geçiriyor hem sosyalleşiyor.

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren kurs merkezine gelen yaşlılar, boş vakitlerini nakış kursuyla değerlendirme imkanı buluyor.

Doğadaki desenleri iğne iplikle kumaşa işleyen 60 yaş üzerindeki 20 kadın, Maraş işi sim sarma, Türk işi ve Kütahya işi nakış tekniklerinin örneklerinden üretiyor.

Makine Nakışı Öğretmeni Cemile Keskin (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakışın tarihi bir el sanatı olduğunu söyledi.

18. yüzyıldan itibaren Türklerle doğan nakışın Orta Asya'dan Avrupa'ya yayıldığını belirten Keskin, yaşlıların da nakışı tecrübe ve sabırla işlediğini anlattı. Keskin, insanların yaşlılık dönemlerinde de üretken olabileceklerini kaydetti.

Kursiyerlerden 65 yaşındaki Sıtkiye Özer, kursta hem el sanatı öğrendiklerini hem de arkadaş ortamı oluştuğunu ifade etti.

Ürettikçe mutlu olduğunu anlatan Özer, "Evde oturup yalnızlığımı, hastalıklarımı dinleyeceğime kursa gelerek hayata katılıyorum. Burada arkadaşlarım var sosyalleşiyorum. Bence burası bir terapi merkezi. İnsanlar, 'yaşlıyım, emekliyim, bir şey yapamam' demesin. Biz bunun en güzel örneğiyiz." diye konuştu.

- "Torunlara çeyiz hazırlıyoruz"

65 yaşındaki Adile Bolu da boş vaktini televizyon karşısında evde geçirmektense el sanatı ve nakış öğrenmeyi tercih ettiğini anlattı.

İnsanların yaşlılık döneminde de üretken olduğunu dile getiren Bolu, genellikle oda takımı nakış yaptığını anlattı.

64 yaşındaki Gülbeyaz Sertakar, nakış kursunda yaptıklarıyla torunlarına çeyiz hazırladığını belirtti.

Psikologa gitmek yerine kursa geldiğini ve kendini mutlu hissettiğini anlatan Sertakar, "Çocuklarım evlendi, torunlarım büyüdü. Evde tek başıma huzursuz olacağıma kursa geliyorum. Oda takımları, havlular yaptık. Akrabalarıma ve yeğenlerime de nakış yapıyorum." şeklinde konuştu.





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.