Edirne

Dünya Sulak Alanlar Günü

09:50 02 Şubat 2018
Dünya Sulak Alanlar Günü

Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü Edirne Şubesi'nce, bazı araştırmalara göre, 2025 yılında üç kişiden iki kişinin kuraklıkla karşı karşıya kalabileceğinin öngörüldüğü bildirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü Edirne Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, İran'ın Ramsar kentinde imzalanan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi gereği, 2 Şubat'ın 1997'den bu yana "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kutlandığı belirtildi.

Sulak alanların, yeryüzünün değişim süreci içinde gerçekleşen doğal olaylar sonucu oluştuğunu, içinde barındırdığı bitki ve hayvan türleri itibarıyla bir ekosistem olduğu vurgulanan açıklamada, "Sulak alanlar doğadaki su dengesinin sağlanmasında ve biyoçeşitliliğin korunmasında vazgeçilemez alanlardandır. Bazı araştırmalara göre, 2025 yılında üç kişiden iki kişinin kuraklıkla karşı karşıya kalabileceği öngörülmekle birlikte daha şimdiden işaretleri görülmeye başlanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'deki önemli sulak alanlar arasında Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan Meriç Deltası Sulak Alanı'nın yer aldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Büyük Gala, Küçük Gala ve Pamuklu olmak üzere 3 adet gölün bulunduğu ve Ulusal Sulak Alan Listesi’nde yer alan Meriç Deltası, Gala Gölü Milli Parkı’nı da içine almaktadır. Bu alanla ilgili koruma kullanma dengesinin sürdürülebilmesi için Uzun Devreli Gelişim Planı hazırlanmış ve plan dahilinde programlanan çalışmalar devam etmektedir. 60 bin 870 dekar alan ile Türkiye’deki en büyük milli parklardan biri olan Gala Gölü Milli Parkı’nda 163 kuş türü görülmekte olup bu türlerin 46 türü yerli, 27 türü kış göçmeni ve 90 türü yaz göçmeni kuşlardır. Balık türü olarak da 16 tür balık tespit edilmiş olup yılan balığı, sudak, sazan ve turna gibi ekonomik değeri yüksek olan balıklar bulunmaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.