Edirne

Doğu Guta'dan zorunlu tahliyeler

09:56 29 Mart 2018
Doğu Guta'dan zorunlu tahliyeler

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Edirne Şube Başkanı Mücahit Güzey, Doğu Guta’da yaşanan katliamların durdurulması ve tehcirle yurtlarından edilmelerin sona erdirilmesi için Türkiye ve dünya kamuoyunu harekete geçmeye çağırdıklarını, mazlumlara sahip çıkmaya davet ettiklerini bildirdi.

Güzey, yaptığı yazılı açıklamada, 400 binden fazla insanın yaşadığı Doğu Guta'nın, 5 yılı aşkın süredir Esed rejimi tarafından muhasara altında tutulduğunu belirtti.

Bölgedeki insani krizin derin olduğunu ve son aylarda yoğunlaşan saldırılarla kısa süre içinde binlerce insanın hayatını kaybettiği bir toplu mezara dönüştüğünü aktaran Güzey, şunları kaydetti:

"Son 4 ayda çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce insanın yaralandığı bölgede insani kriz hat safhaya ulaştı. Kuşatma altındaki insanlar videolarla dünya kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyor. 2013 yılından itibaren çocuk ve bebekler gıda yetersizliğinden yaralılar da tıbbi malzeme yetersizliğinden dolayı ölüyor ya da ölmek üzere. Esed rejimi, Doğu Guta'ya başta varil bombası olmak üzere her türlü silahı kullanarak kara ve hava saldırıları düzenliyor. Yapılan saldırılar kimyasal silah, varil, vakum, misket ve sığınak delici bombalar kullanılarak gerçekleştiriliyor."

Bölgede binlerce yaralının olduğunu belirten Güzey, şunları kaydetti:

"Bölgede 2013 yılından itibaren kuşatmadan dolayı tıbbi yetersizliğinden dolayı 300’den fazla kişinin ölüm döşeğinde olduğu aktarılmaktadır. Çocuk ve bebeklerin gıda yetersizliğinden yaralıların da tıbbi malzemelerin yetersizliğinden dolayı öldüğü yada ölmek üzere olduğu kaydediliyor. Doğu Guta’da insanlar ya ölüme sürükleniyor ya da tehcire mahkum ediliyor. Geçen hafta yürürlüğe giren anlaşmayla birlikte Doğu Guta'dan tehcir edilen aileler, Haresta, Zemelka, Arbin ve Ayn Terma ilçelerinin yanı sıra çeşitli mahallelerden aileler İdlib'e gönderilmeye başlandı. Gelen aileler, Hama'da Suriye rejiminin bulunduğu yerin sıfır noktasındaki Madık Kalesi yakınlarında karşılanıyor. Tahliye anlaşmasıyla birlikte yerinden tehcir edilenlerin sayısı bugüne kadar yaklaşık 25 bin. Tahliyelerin art arda gelmesi ve konaklama tesislerinin yetersiz kalması nedeniyle de aileler, Türkiye sınırına yakın konumda bulunan mescid ve okul gibi alanlara yerleştirildi."

Güzey, Doğu Guta’da yaşanan katliamların durdurulması ve tehcirle yurtlarından edilmelerin sona erdirilmesi için Türkiye ve dünya kamuoyunu harekete geçmeye çağırdıklarını, mazlumlara sahip çıkmaya davet ettiklerini ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.