Edirne

"Karaborsacının adı değişti fırsatçı oldu"

12:53 14 Eylül 2018
"Karaborsacının adı değişti fırsatçı oldu"

Edirne Ticaret Müdürlüğü, döviz kurundaki dalgalanmaları fırsata dönüştürerek fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara göz açtırmıyor.

Edirne Ticaret Müdürü Mahmut Altun ve beraberindeki ekipler, kentteki market raflarındaki ürünlerin fiyatlarını ve etiketlerini denetledi.

Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz kurundaki hareketliliği fırsata çevirmeye çalışan firmaların haksız kazanç elde etme girişimlerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Fırsatçılık yapmak isteyen stokçulara ve firmalara Ahilik kültürünü benimsemeyi öneren Altun, "Önümüzdeki hafta Ahilik Haftası'nı kutlayacağız. Biz millet olarak Ahilik geleneğinden geliyoruz. Benim bu fırsatçılara önerim; Ahilik kültürünü, geleneğini okuyup öğrensinler. Ahilik kültürüyle hareket edip işlerini yapsınlar. Haksız kazanç elde etme çabasından vazgeçsinler. Fırsatçılıktan vazgeçsinler. Ülke zor durumdayken ülkenin boğazına çökmeye çalışanlar, mutlaka cezalandırılacaktır." dedi.

Denetimlerin aralıksız süreceğini vurgulayan Altun, haksız kazanç elde eden firmaların cezalandırılacağını dile getirdi.

Yapılan denetimlerde özellikle un, salça, bitkisel yağ gibi ürünlerde artış gözlediklerini belirten Altun, "Örneğin ham maddesi ve üretimi ülkemizde gerçekleşen hatta kendi ilimizde üretimi yapılan unda artış olduğunu gördük. Market raflarında unda yüzde 48'e varan artışı gözlemledik. Aynı şeyi salçada da görüyoruz. Bazı markalarda yüzde 90'a varan artışlar var. Bunlar doğru değil. Biz bir tarım ülkesiyiz. Bu ülkede domatesin de diğer ürünlerin de yetiştirildiğini biliyoruz." diye konuştu.

- "Denetimler devam edecek"

Tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapan işletmelerin tespiti için denetimlerin sıklaştırıldığını ifade eden Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekiplerimizle sürekli sahadayız ve marketlerde denetimler yapıyoruz. Kur artışından etkilenmeyen ürünler var. Ancak bunu fırsata dönüştürmek isteyen bazı esnaflar olduğunu görüyoruz. Haksız kazanç elde etmek istiyorlar. Biz bakanlık olarak bunun önüne geçmek istiyoruz. Bakanlığımız ulusal marketlerde, biz de yerel marketlerde denetim yapıyoruz.

Özellikle son 10 günde yaptığımız denetimlerde birtakım eksikliklerle karşılaştık. Bunlar hakkında gerekli raporları tutup, bakanlığımıza gönderiyoruz. Önceden bu tür durumlarda bunu yapanlara 'karaborsacı' deniyordu, bugün bunun sadece adı değişti fırsatçı oldu. Bu fırsatçılara, bakanlık ve müdürlük olarak kesinlikle izin vermeyeceğiz. Gereken ceza neyse bakanlığımız tarafından uygulanacaktır."

Tüketicilere, marketleri gezmelerini ve eş değer ürünleri karşılaştırmalarını tavsiye eden Altun, bakanlık olarak vatandaşın yanında olduklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.