Edirne

"Prostat kanseri tedavi edilebilir hastalıktır"

17:28 14 Eylül 2018
"Prostat kanseri tedavi edilebilir hastalıktır"

Postat kanserinin, erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğu bildirildi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğünden Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, prostat kanserinin Türkiye'de ve dünyada akciğer kanserinden sonra en fazla görülen kanser türü olduğu belirtildi.

Prostat kanserine yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığı, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksek olduğu aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe bazı şikayetlere yol açabilir. Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma ve kanlı idrar kanserin başlıca belirtileri arasında yer alır. Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur."

Açıklamada ayrıca, özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülenler yüksek risk altında olduğundan 40 yaşından itibaren düzenli olarak üroloji doktorlarına giderek muayene olmaları tavsiye edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.