Edirne

Edirne’nin tarihi yapıları leyleklere yuva oldu

09:50 21 Mayıs 2021
Edirne’nin tarihi yapıları leyleklere yuva oldu

Her yıl ilkbaharda, Afrika ülkelerinden Edirne’ye gelen leylekler, burada bulunan tarihi yapıları kendilerine yuva haline getirdi.

Göç yolunda binlerce leyleğin üremek için konakladığı bölgeler arasında bulunan Edirne'nin kullanılmayan tarihi yapıları, leyleklere yuva oluyor. Her yıl ilkbaharda, Afrika ülkelerinden kente gelen leylekler; Sarayakpınar köyü yolunda bulunan, Balkan ve Çanakkale savaşlarında asker hastanesi olarak kullanılan binadan kalan sütunlar ile Kaleiçi semtinde atıl durumdaki tarihi koza fabrikasının çatısına yuva kurdu. Leyleklerin Edirne'ye gelmelerinin en önemli nedeninin, Tunca ve Meriç nehirleri olmak üzere çeltik (pirinç) tarlaları olduğu belirtiliyor. Leylekler, çeltik ekili arazilerde kurbağa ve yılan, nehirlerde ise balıkları avlıyor. Leylekler, tarihi yapıların yanı sıra çeltik ekili sulak olan arazilerin bulunduğu köylerde evlerin çatısına da yuva kuruyor. 

İLK TADİLAT YAPIP SONRA YERLEŞİYORLAR

Koza fabrikasının bulunduğu Dilaverbey Mahallesi'nde oturanlar da her yıl gelen leylekleri misafirleri olarak görüp, beslenmelerini sağlıyor. Mahalleliden Coşkun Karagöz, "Leylekler tarihi koza binasını mesken tuttu, her yıl geliyorlar. Hasar gören yuvalarını başta tadilat edip ondan sonra yerleşiyorlar. Yavrularını burada büyütüp takvime göre göç ediyorlar. Leylekler burada yuvalarında 2 yavru yapıyor. Çok sevimli hayvanlar. Onlar bizim misafirimiz" dedi.

“MAHALLEMİZİN MİSAFİRLERİ”

Leyleklerin, mahallelinin komşusu olduğunu belirten Muhlise Karagöz de "Leylekler bizim mahallemizin misafirleri. Yuvaları tarihi binada yüksek çatıya yapıyorlar. Her yıl geliyorlar, sonbahara doğru yavruları ile birlikte uğurluyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.