Elazığ

Terör olayları bölge turizminin tadını kaçırdı

10:24 29 Ekim 2015
Terör olayları bölge turizminin tadını kaçırdı

FEVZİ DAĞ/PİRHASAN DOĞAN - Tarihi, kültürü ve zengin mutfağıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı Elazığ, terör olaylarından olumsuz etkilendi.

Lezzetli alabalığının yanı sıra Hazar Gölü, Hazarbaba Dağı Kayak Tesisleri, Keban Barajı, Çırçır Şelalesi ile öne çıkan güzellikleriyle Çözüm Süreci'nde turizm canlılığı yaşayan Elazığ, son aylarda terör örgütünün oluşturduğu kaostan zarar gördü.

Terör örgütü PKK'nın yol kesme, araç yakma ve yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemlerinin yol açtığı güvensiz ortam, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye talebini azalttı. 

Keban Barajı'nın 1974 yılında inşa edilmesinin ardından oluşan ve "dünyanın en genç doğal şelalesi" olduğu belirtilen Çırçır Şelalesi, alabalığı, barajı ve baraj gölü ile turistlerin gözdesi Keban ilçesi de terör olaylarından olumsuz etkilendi.

- Turist sayısı 200 bine düştü

Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Keban'ın sakin ve huzurlu olduğunu, ilçede terör olayları olmamasına rağmen çevre illerdeki olaylar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Her yıl ilçeye 500 bine yakın kişinin geldiğini, alabalık yiyip, gezip döndüklerini, çevre iller Diyarbakır, Bingöl, Tunceli ve Malatya'dan da yerli turistlerin bölgeyi ziyaret ettiğini belirten Atlı, 7 Haziran seçimlerinden sonra bu sayının 200 bine kadar düştüğünü anlattı.

Atlı, insanların daha önce Keban'a rahatlıkla geldiğini ancak şu an korktuklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Burada terör olayları olmadığını söylediğimiz halde yoldaki sıkıntılardan dolayı insanlar gelmeye korkuyor. İlçemizde terör olayları olmadığı halde güvenlik gerekçesiyle barajımız ziyaretçiye kapalı. İlçemizde terörle ilgili bir sıkıntı olmamasına rağmen, 7 Haziran'dan sonra çevre illerdeki olaylardan dolayı çok sıkıntılıyız."

Kendisinin de Kürt kökenli olduğunu ve bundan dolayı hiçbir zaman sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Atlı, "İlimde, ilçemde sıkıntı görmedim. Okurken demediler ki 'Sen Kürtsün, okuyamazsın', işe girerken 'Sen Kürtsün, memur olamazsın' demediler. 2000 yılına kadar devlet memuru olarak çalıştım. 2000 yılında başörtümden, inancımdan dolayı işten çıkartıldım, Kürt olduğum için değil. Bizi burada kimse bölemez" ifadelerini kullandı.

- Terör örgütü kaos ortamı oluşturdu

Keban ilçesindeki Çırçır Şelalesi'nin de yer aldığı alabalık tesislerinin işletmecisi Ayhan Şimşek ise Çözüm Süreci'yle oluşan güven ortamında yıllık ortalama 500 bin yerli ve yabancı turistin tesisleri ziyaret ettiğini belirtti.

Şimşek, 7 Haziran seçimlerinden sonra terör örgütünün oluşturduğu kaos ortamın nedeniyle ciddi anlamda durağanlık yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle çevre illerden ilçemize gelen kişiler, yollardaki güven sıkıntısından veya korktuklarından dolayı artık gelmemeye başladılar. Şuna inanıyoruz, ülkemiz ve şehirlerimiz güvenilir. Önceden şoförlerimiz çevre illere gitmeye can atarken, şimdi kendileri de aileleri de ister istemez tedirgin oluyor. Oradaki müşterilerimiz çok ciddi anlamda ekonomik sıkıntıya girmiş durumda. Terör olayları bittiği takdirde, ülkemiz zenginlikleriyle dünyadaki en zengin ülkeler sıralamasına girecektir.

İnşallah terör olaylarını bitirdiğimiz zaman hem iç hem de dış turizm ciddi anlamda ivme kazanacak ve ülkemiz hak ettiği yere gelecektir."

- "Bölgede barışın hakim olması için ciddi adımların atılması lazım"

Hazar Gölü ve göl manzaralı Hazarbaba Kayak Merkezi ile bölge turizminde öne çıkan Sivrice ilçesindeki işletmeler de terör olayları nedeniyle rezervasyon iptalleri yaşıyor. 

Hazar Gölü kenarında işletmesi bulunan Taner Durmuş, bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı işletmeler, oteller, restoranlar, kafeler ve balıkçı lokantaları bulunduğunu, bu yıl bölgedeki işletmelerin bazı olumsuzluklar yaşadığını, bunlardan birinin de terör olayları olduğunu kaydetti.

Özellikle eylül ayında bunu açıkça hissetmeye başladıklarını aktaran Durmuş, "ABD ve İngiltere'den gelecek gruplarımızın, yurt içinde acentelerle yapılan anlaşmaları ile Doğu ve Güneydoğu'dan gelecek toplantı, kongre ve eğitim seminerleri gibi organizasyonların iptalini yaşadık" dedi.

- Programlar iptal edildi

Terör örgütünün yol kesme, araç yakma ve yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemleri nedeniyle bölgede endişe duyulduğunu, bunun turizm sektörünü olumsuz etkilediğine işaret eden Durmuş, barışın hakim olması için ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"2015 yılına kadar Çözüm Süreci ile yatırımcıya güven gelmişti. Yatırımcının ve turistin aradığı ortam güven ortamıdır. Güven ve istikrarın olduğu bir ortamda hem yatırımcı hem de yerli ve yabancı turistler, sürekli yeni yerleri keşfetmek için programlar yapıyorlar ama o programlar tamamen iptal edilmiş durumda." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.