Elazığ

Harput Kalesi "Dünya Miras Listesi" için hazırlanıyor

11:43 14 Kasım 2015
Harput Kalesi "Dünya Miras Listesi" için hazırlanıyor

Elazığ'da, Urartular döneminden kalma Harput Kalesi'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için girişimde bulunulacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümünce yürütülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ile restorasyon çalışmalarının ardından, Harput Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.

Kazı Başkanı ve FÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalenin, kesintisiz 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tuttuğunu söyledi.

Kazı çalışmalarıyla, öncelikle kültürel eserleri ortaya çıkararak onlara sahip çıkmayı amaçladıklarını dile getiren Aytaç, "İkinci amacımız bunları bütün bilim dünyasıyla paylaşmak, üçüncüsü de turizme kazandırmak" dedi.

Aytaç, iç kale kazılarında 18 ve 19. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan çanak çömlek, bakır sikke, cam ve metal yüzük, mühür, ok ucu, kandil ile Doğu Roma dönemine ait olduğu tahmin bakır tas gibi günlük yaşama ilişkin çeşitli eşyalar bulduklarını belirtti.

Çalışmalarda Urartu döneminden kalma yeni bir sarnıç ve Elazığ'ın kültürünü yansıtan "kürsü başı" geleneğinin izlerini taşıyan mekan tespit ettiklerini bildiren Aytaç, şunları kaydetti:

"10 yıl sonra, kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra Harput Kalesi'ni UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kazandırmayı hedefliyoruz. Bütün karar vericiler de bu noktada çaba sarf ediyor. Harput ile ilgili çalışmalar sadece kale restorasyonlarıyla sınırlı değil. Özellikle sivil mimari örnekleri ve vakıflar bölge müdürlüğü sorumluluğundaki yapıların, belediyemizin mülkiyetini aldığı hamamların restorasyonları gibi çok amaçlı bir çalışma sürüyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.