Elazığ

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

21:18 23 Ocak 2016
Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Hükümetimiz bir idare oluşturdu, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve bir eylem planı yaptık. Bu eylem planımız 5 yıllık süreçte Doğu Anadolu Bölgesi'ne 21 milyar liralık bir yatırımı öngörüyor" dedi.

Malatya'daki programının ardından Elazığ'a gelen Yılmaz, Fırat Üniversitesi DAP Çiftçi Eğitim Birimi açılış törenine katıldı.

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma İdaresinin, Fırat Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği nitelikli bir projenin açılışına geldiklerini söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bizim de hazırladığımız eylem planında bu ortaya çıkıyor ama artık geleneksel tarım ve hayvancılıktan modern, daha profesyonel tarım ve hayvancılığa geçişi sağlamamız gerekiyor. Katma değeri çok daha yüksek bir tarım sektörü ve buna dayalı olarak gıda sektörü başta olmak üzere sanayi sektörlerini geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Tarım sektörünün sadece bölge için değil ülke için de çok önemli bir sektör olduğunu belirten Yılmaz, bundan sonra da tarım sektörüne önem vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Cevdet Yılmaz, katma değeri yüksek bir tarım sektörünün oluşumunda hayvancılığın da çok önemli bir paya sahip olduğunu, bu açıdan da özellikle profesyonel hayvancılığın gelişmesinin temel amaçlarından birini teşkil ettiğini açıkladı.

Daha bilinçli bir şekilde bu faaliyetleri yapan çiftçilerin yetişmesini sağlamaları gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, bu kapsamda üniversiteler ve çiftçilerin işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

DAP Eylem Planı'nı çalışırken bunları tespit ettiklerini ve DAP'ın ilk yaptığı çalışmalardan birinin bu bölgedeki ziraat ve veterinerlik fakültelerini güçlendirmek olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Bunu nasıl yapabiliriz diye çalıştık ve buradaki araştırma alt yapılarına yatırım yapma karar verdik. Burada hemen hemen bütün üniversitelerimizle ilgili, ziraat ve veterinerlik fakültesi olan üniversitelerimizle ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz. Üç tane de daha büyük ölçekli üniversitelerimizde, üç tane de çiftçi eğitim merkezi oluşturma kararı aldık. Fırat Üniversitemiz bu üç merkez arasında işi en fazla üstlenen ve en hızlı şekilde hayata geçiren üniversite oldu. Rektörümüzü ve dekanımızı tebrik ediyorum. Fırat Üniversitemiz bu işi ilk gerçekleştiren üniversite oldu. 4 milyon civarında bir yatırım gerçekleşti. Bunun yarısından fazlasını DAP idaremiz sağladı."

- "Kim ne derse desin Doğu Anadoluyu inşallah çok daha iyi bir noktaya el birliği ile taşıyacağız"

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hep uygulandığını ve şimdi de devam ettiğini kaydeden Bakan Yılmaz, Doğu Anadolu için böyle bir plan olmadığını ve ilk defa bu dönem böyle bir plan, böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz bir idare oluşturdu, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve bir eylem planı yaptık. Bu eylem planımız 5 yıllık süreçte Doğu Anadolu Bölgesi'ne 21 milyar liralık bir yatırımı öngörüyor. Değişik sektörlerde farklı başlıklar altında 21 milyar liralık bir yatırımı öngören bir eylem planımız var ve bunu peyderpey hayata geçiriyoruz. Maalesef işte belli olumsuzluklar, bölgemizden kaynaklanan birtakım hadiseler, belli terör hadiseleri, bazı illerimizde bu çalışmalarımızı zorlaştırsa da biz ısrarla bu yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kim ne derse desin Doğu Anadolu'yu inşallah çok daha iyi bir noktaya el birliği ile taşıyacağız."

Üniversiteleri burada önemli bir partner olarak gördüklerine değinen Yılmaz, bu kurumların üç temel işlevi bulunduğunu ve bunların da eğitim, araştırma ve kalkınma olduğunu aktardı.

Cevdet Yılmaz, üniversitelerin sahip olduğu insan kaynağıyla içerisinde bulundukları bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınması için harekete geçirmek zorunda oldukların belirterek, "Sahip olduğumuz bilgiyi üniversite içerisinde tutmak yerine, çevremize o bilgiyi yayarak, içerisinde bulunduğumuz yöreyi, bölgeyi daha ileriye taşımamız lazım. Elazığ'da, bu bölgede, Doğu Anadolu'da modern bir çiftçilik yapılacaksa, modern bir tarım, hayvancılık olacaksa bu üniversitelerimizle birlikte olacak" dedi.

Bu çerçevede YÖK'le de bir çalışma başlattıklarını, "Üniversitelerin bu kalkınma fonksiyonunu nasıl güçlendiririz" diye bir çalışma başlattıklarını anlatan Yılmaz, onu da önümüzdeki dönemde hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.