Elazığ

Kurban Bayramı'na doğru

14:49 17 Ağustos 2018
Kurban Bayramı'na doğru

İl Sağlık Müdürü Polat, yaptığı açıklamada, kurbanın kesimi, kurban etinin parçalanması ve doğranması esnasında sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek ciddi kesik ve yaralanma durumlarında vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Elazığ İl Sağlık Müdürü Cahit Polat, Kurban Bayram'ında kurbanlık kesimindeki yaralanmalara ve sağlıklı kurban eti tüketimi hususunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kurban etinin sağlıklı bir biçimde tüketilmesi ve saklanması konusunda da önerilerde bulunan Polat, şunları kaydetti:

"Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemekle beraber etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir. Bir insanın günde ortalama 50-100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir."

Polat, ileride tüketilmek üzere buzlukta saklanan kurban etlerinin ise kullanılacağı zaman oda sıcaklığında değil de yine buzdolabında yaklaşık 4 derecede çözdürülmesi ve çözdürülen etlerin tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.

Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla da et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, şu ifadeleri kullandı:

"Kişide bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı, karın şişliği ile baş gösteren ve kistli sakatatlardan bulaşan Kist Hidyatik hastalığının belirtisi olabilir. Kesilen hayvanların kistli sakatatlarının kesinlikle kedi köpek ve benzeri evcil hayvanlara yedirilmemesi ve derin bir çukura gömülmesi gerekmektedir. Sağlık koşullarına dikkat etmek üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı'nı tebrik eder, bu mübarek iklimin ülkemize, milletimize ve İslam alemine barış, huzur ve mutluluk getirmesini dilerim."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.