Elazığ

ÇEMATEM, gençleri madde bağımlılığından kurtarıyor

17:05 20 Eylül 2018
ÇEMATEM, gençleri madde bağımlılığından kurtarıyor

Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bünyesinde hizmet veren ÇEMATEM, spor, sanat, resim, el işi, müzik, hobi bahçesi, evcil hayvan bakımı gibi aktiviteler ile madde bağımlısı gençlerin hem rehabilitasyonunu sağlıyor hem de medikal tedavisini gerçekleştiriyor.

Elazığ'da, Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), 18 yaş altı madde bağımlısı gençlerin madde bağımlılığından kurtulması için hizmet veriyor.

Uzman Doktor Necati Uzun, yaptığı açıklamada, uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığına dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2014 yılında ilan edilen raporuna göre yılda 200 bin kişinin uyuşturucu kullanımından hayatını kaybettiğini belirtti.

Dünyada, madde bağımlılığının gençlerin geleceğini tehdit eden önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini, bu anlamda madde bağımlılığının tedavisinde ÇEMATEM'lerin önemli bir sağlık hizmetini yerine getirdiğini ifade eden Uzun, tedavi merkezlerine başvurup tedavi olmanın hem birey hem de toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Toplumda bazı ön yargıların olduğunu ifade eden Uzun, şöyle konuştu:

"İnsanlar madde bağımlılığı tedavisine başlayarak etiketleneceğini düşünüyorlar veya filmlerden etkilenerek tedavi merkezlerinde uygunsuz yaklaşımlar sergilendiğine dair ön yargılar besleyebiliyorlar. Bu merkezlerde vatandaşlarımıza gerçekten çok iyi şartlarda hizmet vermeye çalışıyoruz. Ama şunu da uygulamak lazım, madde bağımlılığının tedavisinde en önemli şeylerden biri gönüllülük esasıdır. O yüzden hastalarımız gönüllü bir şekilde buraya başvurduklarında onlara katkımız çok daha fazla olmakta. Vatandaşlarımıza ve gençlerimize çağrımız, madde bağımlılığıyla ilgili zorlandıklarını düşünüyorlarsa veya bu tür rahatsızlıklara sahipseler polikliniğimize başvurarak bizden hizmet almalarını öneriyoruz."

- Madde bağımlılığının her türlüsünü tedavi ediyoruz

Uzun, Elazığ ÇAMATEM olarak başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzeren tüm Türkiye'ye madde bağımlılığın tedavisi noktasında hizmet verdiklerini dile getirdi.

Madde bağımlılığının her türlüsüne, sigara, alkol, esrar, eroin, kokain, bonzai, çakmak gazı, bali gibi tüm uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerin tedavisinde hastalara hem ayakta hem de yatarak tedavi hizmetini sunduklarını aktaran Uzun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikli olarak hastalar aileleri ile birlikte polikliniğimize başvuruyor. Burada yaptığımız ön görüşmeler ve değerlendirmelerde bir tedavi şeması çiziyoruz. Burada hastanın durumuna göre ya ayakta ya da yatarak tedavi hizmeti veriyoruz. Yatarak tedaviye karar verdiğimiz hastalarımızı, ekibimizle yaklaşık 2 aylık bir süreç içerisinde tedavi ediyoruz. Bu süreçte hem bağımlı olduğu maddenin medikal tedavisini hem de pisikolojik tedavisini çeşitli yöntemlerle gidermeye çalışıyoruz. 2 aylık sürecin sonunda tabi bitmiyor, taburcu olduktan sonra da ayaktan kontrollerimize hem medikal hem de pisikoterapi olarak devam ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.