Elazığ

Hazar Gölü için "yeniden" mavi bayrak girişimi

11:06 07 Kasım 2018
Hazar Gölü için "yeniden" mavi bayrak girişimi

İSMAİL ŞEN - Elazığ'ın Sivrice Belediyesi, Hazar Gölü'nde mavi bayrağın yeniden dalgalanması için çalışma yürütüyor.

Sivrice Belediyesi, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından 1996'da verilen "mavi bayrağı" 2000'de su ve kıyı kirliliği nedeniyle kaybeden Hazar Gölü'nün yeniden bu statüye sahip olması için başlatılan çalışmaların olumlu sonuçlanmasını bekliyor.

Kamu ve özel sektör projeleri ile her geçen yıl çehresi değişen ve İl Özel İdaresi tarafından hizmete sunulan atık su arıtma tesisi ile göldeki kirlilik oranı azalan Hazar Gölü'nün yeniden mavi bayrak alabilmesi için Sivrice Belediyesi tarafından Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'na geçen yıl başvuru yapıldı.

Sivrice ilçesinde Hazarbaba ve Mastar Dağları arasında yer alan 81 kilometrekarelik mavi örtüsü, kendine has doğası, plajları, kamp alanları, sosyal tesisleri ve gölün güney batısında yer alan Batık Şehir'i ile turistlerin ilgisini çeken Hazar Gölü'nün yürütülen çevreci projelerle mavi bayrağını almasıyla doğunun turizm merkezlerinden biri olması hedefleniyor.

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazar Gölü ve çevresinin son yıllarda yapılan çalışmalar ve tanıtımlarla turizm alanında önemli gelişme gösterdiğini belirtti.

Gölün doğal güzelliğinin yanı sıra su sporlarında sağladığı imkanlar ve güneybatısında "Kilise Adası" olarak adlandırılan noktadan bir kısmı görülen "Batık Şehir"i ile sadece Türkiye'nin değil, dünyanın ilgisini çektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"2017'de ilçemizi ziyaret eden turist sayımız aşağı yukarı 1,5 milyon civarıydı. Bu yıl turist sayısının 2018'de yapmış olduğumuz sosyal etkinlikler, ortaya koyduğumuz projeler ve göle verdiğimiz önemle birlikte 2 milyonu geçtiğini tespit ettik. İnsanlar buraya geldiklerinde her açıdan ihtiyaçlarının karşılanması, turist sayısını haliyle arttırdı. Bu sayıyı daha da artırmak için yeni projeler yapacağız."

- "Hazar Gölü mavi bayrağına kavuşmak için gün sayıyor"

Doğasıyla adeta cennetten bir köşe olan Hazar Gölü'nün Uluslararası Çevre Vakfı tarafından 1996 yılında aldığı mavi bayrağı, su ve kıyı kirliliği nedeniyle 2000 yılında kaybettiğini anımsatan Yılmaz, yürütülen çevreci projeler ile atık su arıtma tesisinin faaliyete geçmesi sonucunda mavi bayrağı yeniden almak için gün saydıklarını ifade etti.

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yaptığı rutin su analizlerinin temiz çıktığını ifade eden Yılmaz, "Bu bakımından Avrupa Birliği'ne müracaatımızı yaptık. İnşallah 1,5-2 yıl içerisinde tekrar hak etmiş olduğumuz mavi bayrağımızı gölümüze kazandırmış olacağız. Bununla birlikte çevre düzenlemelerini de bitirmiş olacağız." diye konuştu.

- "Hazar Gölü her mevsim bir başka güzel"

Yılmaz, doğası, plajları, kamp alanları, dinlenme tesisleriyle, yazlık ev ve tatil siteleriyle ilgi gören Hazar Gölü'nün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanların gözde mekanlarından biri olduğunu dile getirdi.

Gün boyu güneş ışınlarının geliş açısına göre mavi ve yeşilin her tonuna bürünen gölün Hazarbaba Dağı eteklerinde yer alan seyir tepelerinden bakıldığında ziyaretçilerine her mevsim eşsiz bir manzara sunduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Şu an ilçemizde renk cümbüşünün olduğu bir dönemdeyiz. Bir tarafta yeşili, bir tarafta sarısı ve masmavi gölüyle insanların şehir ortamından kaçıp dinlenebilecekleri ve huzur bulabilecekleri bir mevsimdeyiz. Gölün sakinliği, doğanın güzelliğiyle dinlenmek için çok uygun bir dönem. Hazar Gölümüz sonbaharıyla da güzel, herkesin gelip ilçemizi görmesini öneriyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.