Elazığ

Akılalmaz olay! Akciğerinde çivi çıktı

08:33 23 Ağustos 2019
Akılalmaz olay! Akciğerinde çivi çıktı

Akciğerinden 10 santimetrelik çivi çıkan Keko Ateş, sevenlerinin yüreğini ağzına getirdi. Yaşlı adama hastanede müdahale edildi.

Akciğerinden çivi çıkan 91 yaşındaki Keko Ateş, herkesin ağzını açık bıraktı. Elazığ‘da yaşayan Keko Ateş, bir süredir müzdarip olduğu öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle hastanenin yolunu tuttu. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde çekilen röntgen sonucu 91 yaşındaki yaşlı adamın akciğerinde 10 santimetrelik çivi olduğu tespit edildi. Yaşı sebebiyle sevenlerini endişelendiren Keko Ateş, doktorların ve sağlık çalışanlarının hızlı müdahalesi sonucunda kurtarıldı.

Hastanedekileri şaşırtan çivinin Keko Ateş’in akciğerine soluk borusundan kaçtığı öğrenildi. Görevli doktor Murat Kılıç’ın uyguladığı “Rijit bronkoskopi” işleminin ardından çivi 91 yaşındaki hastanın akciğerinden çıkartıldı.

Akciğerinden çivi çıkartıldı

Murat Kılıç, hastanın durumu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Larenks kanseri nedeniyle 24 yıl önce larenksi (gırtlak) alınan ve boynundan nefes borusuna açılan açıklık aracılığıyla nefes alıp verebilen hastanın, nefes borusundaki bu açıklığı temizlemek amacıyla kullandığı 10 santimlik çivi, soluk borusuna kaçmış. Bunun üzerine hastamızı acil olarak ameliyata aldık. Uyguladığımız işlemi ile nefes borusundaki 10 santimetrelik çiviyi başarılı bir şekilde çıkardık. Hastamızı ameliyat sonrası bir süre serviste takip ettikten sonra sağlığına kavuşmuş bir şekilde aynı gün taburcu ettik.” ifadelerine yer verdi. 


Nadirde olsa karşılaştıkları bu tür hastalara hızlı müdahale etmenin önemine işaret eden Kılıç, Keko Ateş’in akciğerinden çıkarılan çivinin hastanın hayatını tehlikeye atabileceğini söyledi. Ayrıca Kılıç, bu tür hastalarının yabancı cisimlerle soluk borusuna müdahale etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Rijit bronkoskopi nedir?

Bir tür endoskopi yöntemi olan bronkoskopi, akciğerlerin ve bronş ağacının görüntülenmesine yönelik yapılan işleme denir. Akciğerleri ve solunum yollarını incelemeye yarayan bu işlem bronoskop adı verilen alet ile gerçekleştirilir.

İki tip bronkoskop vardır. En sık kullanılanı fiberoptik bronkoskoptur. Bu; yarım cm çaplı, ince ve hareketli bir çubuk şeklindedir. Fiberoptik bronkoskop ile burundan girilerek bronşlara ulaşılır ve bronş ağacı içten görülerek incelenir. Diğer bronkoskop tipi ise rijit bronkoskoptur. Rijit bronkoskop, fiberoptik bronkoskopa göre daha kalındır ve hasta ameliyathanede uyutularak uygulanır. Rijit bronkoskop hastanın ağzından uygulanır. 

Bronkoskopi işlemi başlıca iki amaçla yapılır. Birincisi tanısal bronkoskopi, ikincisi tedavi amaçlı (terapötik) bronkoskopidir. Bazen tanı amaçlı yapılan bronkoskopi sırasında küçük tedavi işlemleri yapılabileceği gibi bazen de tedavi amacıyla yapılan bronkoskopi sırasında tanısal örneklemeler alınması da söz konusu olabilir.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.