Erzincan

Türkiye darbe girişimine karşı ayakta

02:31 16 Temmuz 2016
Türkiye darbe girişimine karşı ayakta

Erzincan, Iğdır, Ağrı ve Kars'ta vatandaşlar, askeri kalkışmayı cadde ve meydanlarda toplanarak protesto etti.

Ankara ve İstanbul'da bir grup askerin demokrasiye karşı silahlı kalkışmasına karşı, yurt genelinde vatandaşların tepkisi sürüyor.

Erzincan'da, askeri kalkışma haberlerinin duyulmasının ardından vatandaşlar Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmaya başladı. Vatandaşlar, askeri kalkışma girişimini, ellerindeki Türk bayrakları ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasını (FETÖ/PDY) lanetleyen sloganlarla protesto etti.

- "Ordu komutanıyla beraberiz"

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, meydanda toplanan kalabalığa itidal çağrısı yaptı.

Hükümetin iş başında olduğunu ifade eden ve vatandaşlardan sakin olmalarını, askeri noktalara karşı bir yürüyüş içinde bulunulmamasını isteyen Başsoy, "Vali, İl Emniyet Müdürü, 3. Ordu Komutanı hep birlikteyiz. Herhangi bir yere yürümeyin, meydanda toplanarak tepkinizi gösterin." dedi.

Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, protestolarını sürdürüyor.

- Kars'ta vatandaşlar tank üzerine yürüdü

Kars'ta da askeri kalkışmaya tepki için vatandaşlar İl Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı.

Bu arada, askeri kalkışma hareketi içinde yer alan 2 tankın emniyet müdürlüğü önünde konuşlandırılması büyük tepki çekti. Vatandaşlar tankın üzerine yürüdü. Tankın üzerine yürüyen vatandaşlar, yine protestocu kalabalık arasındakilerce sakinleştirildi.

- Belediye hoparlöründen darbe anonsu

Kars'ta belediye hoparlörlerinden "TSK'nın yönetime el koyduğu, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve dışarıda olan vatandaşların da evlerine gitmeleri" yönünde yapılan asılsız anonslara vatandaşlarca itibar edilmedi.

Kentte, bu asılsız anonslara karşı gece yarısı tüm camilerden sela okunarak, vatandaşlar birlik ve beraberlik içinde olmaya ve sokağa çıkarak askeri kalkışmaya karşı tepki göstermeye çağrıldı.

Kağızman ilçesinde de Cumhuriyet Başsavcısı Bilen Başyiğit, halka birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

- Iğdır'da da halk sokağa döküldü

Iğdır il merkezi ve ilçelerinde vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

Iğdır'da binlerce kişi ellerinde Türk bayrağıyla, valilik önünde toplanarak, sloganlarla darbe girişimine tepki gösterdi. İl merkezi, ilçe ve köylerdeki tüm camilerde, gece yarısından sonra sela okundu.

Iğdır Emniyet Müdürü Yüksel Babal da elindeki uzun namlulu silahla askeri kalkışmaya karşı toplanan vatandaşların yanında yer aldı.

- Validen Garnizon Komutanına çağrı

Vali Ahmet Turgay Alpman da vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Bu paralelcilerin bir oyunudur. Bu oyunun üstesinden geleceğiz. 1. Ordu Komutanlığı da bizimle olduğunu, bu hareketin içinde olmadığını açıklamıştır. Jandarma Garnizon Komutanımızı da buraya bekliyoruz. Bu demokrasiye bir darbedir, demokrasiye sahip çıkalım. Bu darbe girişimini protesto ediyoruz. Garnizon Komutanını da protestoya çağırıyorum."

İl Emniyet Müdürü Babal da vatandaşlara demokrasiye sahip çıkmayı sürdürmeleri çağrısı yaparak, "Arkadaşlar, tanıdığınız, bildiğiniz herkesi çağırın. Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür. Başka günümüz yok. Sakın ve sakın valiliğimize ve diğer birimlerimize kimseyi sokmayın. Gerekirse tankların önüne yatın. Hep beraber buradayız." diye konuştu.

Vatandaşlar, vali ve emniyet müdürünün konuşmalarının ardından "Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan" diye slogan attı.

- Ağrı Valisi Işın: "Jandarma ve Alay Komutanı bizim yanımızdadır"

Ağrı'da, askeri kalkışmaya karşı camilerden sela okunarak yapılan çağrı sonrası, vatandaşlar valilik önünde toplanmaya başladı.

Girişimi protesto eden çok sayıda Ağrılı, FETÖ/PDY'ye tepki gösterdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine de "dik dur eğilme, bu millet seninle"' diye slogan attı.

Valilik binası önünde bulunan polis aracına çıkan Ağrı Valisi Musa Işın, askeri alana karşı yürüyüşe geçmek isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunarak izin vermedi.

Işın vatandaşlara, bunun TSK'nın bir darbe girişimi olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Jandarma ve Alay Komutanı bizim yanımızdadır. Askeri bölgeye herhangi bir yürüyüş yapılmayacaktır. Bu ordu bizim ordumuz, bu ordu Türk Silahlı Kuvvetlerinin ordusudur, bu ordu Peygamber Efendimizin ordusudur. Benim ve Ağrılıların cesedini çiğnemeden buranın mahremine dokunamayacaklar. Bu ordu bizim ordumuzdur. Benim, sizin, çocuklarımızın geleceğine kast etmek istediler ama çok şükür başaramadılar. Sabaha kadar uyumak yok. Bu darbe girişimi, paralel taşeron örgüt tarafından yapılmak istendi inşallah sabaha hainlerin başı kesilecek. İlde ve ilçelerimizde camilerden anonslar yaptırdım. Herkes devletine sahip çıksın. Bu ihanet şebekeleri hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır."

Vali Işın'ın konuşması sık sık "Ağrı seninle gurur duyuyor, halkın Valisi Musa Işın" sloganlarıyla kesildi.

Valilik önünde toplanan vatandaşların protestosuna trafikteki sürücüler de sürekli korna çalarak destek verdi.

Her geçen dakika sayısı artan vatandaşların protestosu sürüyor. Ayrıca kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kurum amirleri, protestolara destek için valiliğe geldi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.