Erzincan

Mucize şekilde hayata tutunan üniversiteliye Başbakan'dan "moral" telefonu

12:14 26 Mart 2017
Mucize şekilde hayata tutunan üniversiteliye Başbakan'dan "moral" telefonu

KEMAL ÖZDEMİR - Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan'da bir süre önce evinden çıkıp yaya olarak okula giderken genetik kalp rahatsızlığı sebebiyle kalbi duran ve sağlık ekiplerinin yarım saatlik müdahalesiyle kalbi çalıştırılıp hayata döndürülerek kalp pili takılan üniversite öğrencisi Ender Ceylan'ı telefonla arayıp moral verdi.

Erzincan kent merkezinde oturan ve 17 yıl önce önce babası Siracettin Ceylan'ı trafik kazasında, 12 yıl önce de annesi Hacer Ceylan'ı kalp rahatsızlığı sebebiyle kaybeden Erzincan Üniversitesi (EÜ) Hukuk Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Ender Ceylan (22), bir hafta önce okuluna gitmek amacıyla evinden çıktı.

Milli Egemenlik Bulvarı'nda yürürken bir anda yere yığılan Ceylan'ı gören çevredeki vatandaşlar, olay yerine ambulans çağırdı. Gelen sağlık görevlilerince yapılan ilk incelemede Ceylan'ın kalbinin durduğu anlaşıldı.

Ceylan'ın kalbini çalıştırmak kalp masajına başlayan sağlık görevlileri, bu süreçte zaman kaybetmemek için hastayı ambulansa alıp Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesine doğru yola çıktı.

Yolda da kalp masajına devam etmelerine rağmen Ceylan'ın kalp atımını normale çeviremeyen sağlık görevlileri, Ceylan'ı hastanenin acil servisine ulaştırdı.

Kayıtlara göre hastaneye girişinde "eks (ölü)" olduğu anlaşılan Ceylan'a burada doktorlarca kalp masaj tahtası ve oksijen desteğiyle müdahale sürdürüldü.

Ceylan'ın duran kalbi, doktorlar başta olmak üzere hastane personelinin yoğun çabasıyla durduktan yarım saat sonra yeniden çalıştırıldı.

Tetkiklerde, doğuştan kalp kası kalınlaşması anlamına gelen "Hipertrofik Kardiyomiyopati" rahatsızlığı olduğu belirlenen Ceylan, hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Burada bilinci kapalı olarak 2 gün kalan ve kendine geldikten bir süre sonra ameliyat ile kalp pili takılan Ceylan, mucize eseri yeniden hayata tutundu.

- Başbakan Yıldırım'dan ameliyat öncesi moral telefonu

Durumu haber alan Başbakan Binali Yıldırım da kalp pili takılmadan önce Ceylan'ı telefonla arayıp "geçmiş olsun" diyerek moral verdi. Ender Ceylan, Başbakan Yıldırım'ın telefonu ile büyük mutluluk yaşadı.

Ev hanımı olan ablası Sevim Ceylan ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi olan Nuray Ceylan isimli 2 kardeşi bulunan, ailesinin tek erkek çocuğu olan ve hem öksüz ve hem yetim olduğu için dedesi tarafından büyütülen Halen tedavisi devam eden Ender Ceylan, bir an önce tamamen sağlığına kavuşup okuluna döneceği günü iple çekiyor.

Ender Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın ardından 2 gün bilincinin kapalı kalması sebebiyle hiçbir şey hatırlamadığını dile getirdi.

Gözünü hastanede açtığını aktaran Ceylan, "Kendime geldiğimde hastanedeydim. Kalbimle ilgili bir rahatsızlık olduğunu ve müdahale gerektiğini bilmiyordum. Her şeyi hastanede öğrendim." dedi.

Ceylan, olayı öğrenen Başbakan Binali Yıldırım'ın da kendisini AK Parti'nin Elazığ'daki mitingine katılmadan önce telefonla arayıp "geçmiş olsun" dileğinde bulunduğunu belirterek, EÜ Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu'nun da kendisiyle yakından ilgilendiğini söyledi.

- Rektör Çapoğlu

Çapoğlu ise Ceylan'ın aileden geçiş gösteren genetik bir kalp hastalığı olduğunu belirterek, öğrencilerinin buna bağlı olarak ani kalp durması yaşadığını anımsattı.

Öğrencilerinin hastanede herhangi bir sorunla karşılaşmaları ya da hastaneye müracaat etmeleri halinde başhekiminin kendisini bilgilendirdiğini ifade eden Çapoğlu, Ceylan'ın durumunun da kendisine haber verildiğini anlattı.

Ceylan'ın öksüz ve yetim olduğuna işaret eden Çapoğlu, "Ceylan, öksüz ve yetim bir öğrencimiz, o nedenle bizim için duygusal yönden daha bir anlam taşıyordu. Bu nedenle üniversitemizin bütün tıp fakültesi bireyleri ve hastane çalışanlarımız seferber olup Ceylan'a şefkatle yaklaştılar. Biz de her gün gelip durumunu, uyanıp hayata yeniden dönmesini heyecanla takip ettik. İnşallah yeni bir canı, hayata döndürmüş olduk." dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eftal Murat Bakırcı da Ceylan'ın özellikle sporcularda ani ölümün en sık nedeni olan, kalıtsal geçişi bulunan bir hastalık olan "Hipertrofik Kardiyomiyopati" rahatsızlığı bulunduğunu söyledi.

Bakırcı, hastaya kalbin içine takılan ve ritim bozukluklarını tespit edip düzenleyen Elektro Şok Cihazı (ICD) taktıklarını ifade ederek, "Halk arasında 'kalp pili' olarak bilinen bu cihaz, hayatı tehdit eden ve ölüme neden olan ritm bozuklukları tespit ediyor ve kalbin içinden şoklamayı yaparak o ritm bozukluğunu düzeltiyor. Hastamız, inşallah bundan sonraki yaşantısında bu tarz kötü sürprizlerle karşılaşmaz." dedi.

Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servis Klinik Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Arif Uğur Eden ise Ceylan'ın kalbi ve solunumu durmuş olarak hastaneye geldiğini belirtti.

- Hastanın kalbi 30 dakika durdu

Hastanın kalbinin acil serviste çalıştırıldığını vurgulayan Eden, "Acil servisimizde kalp masajı tahtası ve eş zamanlı masajla yaptığımız 15 dakikalık müdahale sonrası hastamızın kalbini ve solunumunu döndürmeyi başardık. Hastamızın, 112 Acil Servis ve bizim müdahalemiz dahil toplam 30 dakika kalbinin durduğu yönünde klinik tespitimiz var. 112 Acil Servis ve hastanedeki müdahalenin etkin ve geçerli olması sebebiyle hastanın kalbinin ve solunumunun döndükten sonra beyin fonksiyonlarının düzelerek iyileşmesi bizim açımızdan hadisenin önemini göstermektedir." şeklinde konuştu.

Ceylan'ın sınıf arkadaşı Hamza Beyazpolat da "Ceylan fakültede en saf, en temiz ve en pırlanta arkadaşımız. Dersleri de gayet iyi. Hastalığını duyar duymaz çok üzüldük. Şu an iyi elhamdülillah. Bir kalp pili takıldı ve inşallah durumu daha iyi olacak. Mesleğinde de başarılı olacağını düşünüyorum. Kendisine geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.