Erzincan

Erzincan'daki darbe girişimi davası

19:04 20 Şubat 2018
Erzincan'daki darbe girişimi davası

Duruşmada dinlenen tanıkların ardından mütalaası sorulan cumhuriyet savcısı, eksik hususların giderilmesini, tutuklu sanıkların mevcut halinin devamını talep etti.

Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında dönemin 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı olan eski tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 44 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle, Hasan Coşgun ve Uğur Ergüven'in yanı sıra eski askeri personeller Ünal Korkem, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Mehmet Kök, Talha Güven, Mustafa Yılmaz, Selim Öztürk ve İsmail Hakkı Kartal ile tutuksuz 31 sanık hazır bulundu.

Sanık avukatları ve sanık yakınlarının da katıldığı duruşmada bazı tanıkların dinlenmesi ile devam edildi.

Sanık eski tuğgeneral Gönültaş, cumhuriyet savcısının mütalaasına ilişkin yaptığı savunmada, suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ/PDY üyesi olmadığını ileri sürdü.

- "Masum, sıradan bir geziye çıktım"

Darbe girişiminin yaşandığı gün sivil bir araç ile kentte hassas noktalara yönelik keşif gezisi yaptığı iddialarına yönelik savunma yapan Gönültaş, bunun Erzincan'ı tanımak maksatlı bir gezi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"O gün sivil aracımla Erzincan'ı tanıma maksatlı masum, sıradan bir geziye çıktım. Gezi sırasında not aldığım, fotoğraf çektiğim veya birileriyle görüştüğüme tanık oldular mı? Bu gezi tamamen Erzincan'ı tanımak maksatlı bir geziydi. Dava dosyasına Erzincan Valiliği önünden geçtiğimi gösteren görüntülerdeki aracın plakası benim aracıma ait değildir. Plakası tutmayan bir araç dava dosyasına delil olarak girmiştir. Suç işleme kastım ve fiilim olmadığı için tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum" dedi.

Diğer sanıklar da savunmalarında, yöneltilen suçlamalar ile aleyhteki tanık ifadelerini kabul etmeyerek beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu bulunan ve adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanan sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verdi. Bazı tanıkların dinlenmesi için müzekkere yazılmasına ve eksik hususların giderilmesine karar veren heyet, duruşmayı 13 Mart 2018 tarihine erteledi.

- İddianameden

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları ileri sürülen, dönemin 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı eski tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da aralarında yer aldığı 13'ü tutuklu 44 askeri personelin "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan da 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.