Erzincan

Koyunların köye dönüş yolculuğu

14:57 03 Ekim 2018
Koyunların köye dönüş yolculuğu

Erzincan'da, havaların soğuması nedeniyle besiciler, hayvanlarıyla yüksek rakımlı alanlardan köylerine dönmeye başladı.

Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan "konargöçer" kültürün bir sonucu olarak ortaya çıkan geleneği yaşatan Doğu Anadolu'daki besiciler, kışı geçirmek için hayvanları ile kilometrelerce yol kat ederek yaylalardan köylerine dönüş yapıyor.

Besiciler koyunlarını Karasu Nehri'nden geçirerek yollarına devam ediyor. Nehirden sürüyü geçirmek için önce bir eşeği suya sokan ardından birkaç koyunu tutup nehre giren çobanlar, böylece nehre girmesini sağladıkları koyun sürüsünü, zaman zaman saatlerce süren çabalarla nehrin diğer yakasına geçirip yollarına devam ediyor.

Besiciler, sürüyü nehirden geçirerek hem yolculuklarını kısaltıyor hem de koyunlarının temizlenmesini sağlayarak hastalıklardan korunmasına vesile oluyor.

- "Nehirden geçen koyunlar haşereler ve tozdan temizleniyor"

Erzincan'ın Pınarönü köyü besicilerinden 42 yaşındaki Ali Çelik de Gümüşhane'nin Çimenli Yaylası'ndan 5 gün süren yorucu ve zahmetli yolculuğun ardından sürüsüyle birlikte Karasu Nehri kıyısına ulaştı.

Çelik ve beraberindekiler sürüyü nehirden geçirdikten sonra kışı geçirecekleri köye ulaştı.

Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da gittiğimiz yayladan sezonun kapanması nedeniyle dönüşe geçtik. 70 kilometre uzaktaki yayladan köyümüze dönüyoruz. Geldiğimiz yol güzergahındaki köprü 15 kilometre uzaklıkta olduğu için sürüyü nehirden geçirmek zorunda kalıyoruz. Nehirden geçen sürüdeki koyunlar toz, kene, bit ve bazı haşerelerden temizlenerek ağıla giriyor. Sürüyü sağ salim ulaştırdığımız için mutluyuz."

Çelik, mayıs ayında çok katlı kamyonlarla koyunları yaylaya götürdüklerini ifade ederek şunları kaydetti:

"Yaylaya gitmesi de zor oluyor. Şu an hayvanlarımız yaya geliyor. Büyük kısmı hamile olan koyunları incitmemek için ağı ağır, 4-5 günde geldik. Hayvanların ahır dönemi geldi. Kısa süre sonra koyunlar ahıra gidecek ama hayvanın temiz olması gerekir. Biz de koyunları temiz olmaları için nehirden geçirdik."

Bir başka sürü sahibi Mazlum Çetin de "44 senedir bu işi yapıyoruz. Güz geldi, yaylalardan iniyoruz. Yolculuğumuzda, zor olmasına rağmen koyunları nehirden geçirdik. İşimiz zaten zor, kışın da ayrı bir zor oluyor." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.