Erzincan

Almanya ve İtalya'dan yoğun talep: 3 bin yıldır kullanılıyor

17:45 23 Temmuz 2024 2 Yorum Var
Almanya ve İtalya'dan yoğun talep: 3 bin yıldır kullanılıyor

3 bin yıllık geleneğin devam ettiği Erzincan'da "Kemah tuzu"nun üretimi, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığı etkisiyle arttı. Evliya Çelebi'nin övgü ile bahsettiği bölgenin tuzu, yurt dışından da ciddi talep görüyor.

Erzincan'ın Kemah ilçesinde bulunan tesislerde 3 bin yıllık gelenek devam ediyor. Evliya Çelebi'nin övgüyle Seyahatname'de bahsettiği "Kemah tuzu"nun üretimi, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin etkisiyle arttı.

SU EKİP TUZ BİÇİYORLAR

İşçilerin sıcak altında zahmetli uğraşları sonucu adeta "su ekip tuz biçerek" ürettikleri tuz, başta çevredeki iller olmak üzere İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ile yurt dışında satışa sunuluyor.

Hava sıcaklığının yükselmesiyle üretimi artan tuz, lezzetinin yanı sıra gıdaların raf ömrünü uzatması açısından da önem taşıyor. Kemah tuzu, başta Erzincan tulum peyniri olmak üzere peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar gibi birçok sektör tarafından tercih ediliyor.

EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAME'DE ÖVGÜYLE ANLATIYOR

İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, Kemah`ta tuz üretimine 3 bin yıllık geleneklerle devam ettiklerini aktardı. Kemah tuzunun doğal olması sebebiyle başta Erzincan tulum peyniri üreticileri olmak üzere birçok sektörde tercih edildiğini belirten Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Burası 3 bin yıldır tuzla olarak kullanılıyor. Urartular’dan başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde tuzla olarak kullanılmış. Cumhuriyet döneminde ise devlet eliyle işletildi. Tarihte Osmanlı sarayının tuzunun buradan gittiği biliniyor. Evliya Çelebi, Seyahatname’de buradaki tuzlaya çok geniş yer veriyor ve övgüyle bahsediyor. Kaynak tuzu, dağın içerisindeki kaya tuzu tabakalarını yağmur ve kar sularının aşındırmasıyla tuzlu su pınarı olarak yüzeye çıkmaktadır. Erzincan tulum peynirinin olmazsa olmazı Kemah tuzudur. Hayvancılıktan tutun yaprakçısı, salamuracısına kadar bu tuz kullanılır. Çevre illerdeki vatandaşlarımızın da artık tuz deyince Kemah tuzundan başkası aklına gelmez." dedi.

ALMANTA VE İTALYA'DAN BÜYÜK TALEP VAR

Tanrıkulu, tuzun hiçbir kimyasal ve ağır metal barındırmadığı için sağlıklı olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıl içerisinde bin ila 2 bin ton arasında üretim yapıyoruz. Bu tuzu 3 bin yıl önce Urartular, Romalılar ve Osmanlı nasıl üretmişse aynı sistemle ancak daha modernize ederek geleneksel yöntemlerle üretmeyi sürdürüyoruz. Kemah tuzuna sadece Türkiye`den değil Almanya, İtalya’dan doğal tuz ticareti yapanlardan da büyük talep var."

Tesiste çalışan Veli Toprak da sıcak havada tuz havuzlarında çalışmanın zorluğuna dikkati çekti.

İşçilerin havuzlarda 40 derece sıcak altında çalıştığını aktaran Toprak, “Hava oldukça sıcak, çalışırken zorlanıyoruz. Tuzu göllere alıyoruz, ardından makine kullanmadan bilek gücü ile çıkarıyoruz. Zor oluyor ama bu bizim ekmek paramız. Güneşten şapkalarla korunmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

2 Yorum Var
  • ERZİNCANLI 1 ay önce Şikayet Et
    Kemah tuzu her evde mutlaka tercih edilen bir ürün olmalı, ülkemizde değerli birçok tuz kaynağı vardır, Çankırı tuzu gibi. Kemah tuzu da çok kıymetlidir. Şu an Erzincan maden suyunun içine birkaç tane Kemah tuzu atarak içiyorum, özellikle yaz günlerinde mineral yönden iyi tercih edilmelidir.
    Cevapla
  • Arif 1 ay önce Şikayet Et
    İnsan çalışması hiç hijyenik değil. O sıcakta onlar da terler ne olacak o terler
    Cevapla
  • Ahmet 1 ay önce Şikayet Et
    tuza katkı sağlar.
  • urfalı 1 ay önce Şikayet Et
    Muhtemelen sen öyle yaptığın için herkesi kendin gibi sanıyorsun....
    Cevapla
  • Misafirim 1 ay önce Şikayet Et
    işçiler çalışırken tuza kesin tükürüyordur sümükte atıyorlardır
    Cevapla
  • yanliz kurt 1 ay önce Şikayet Et
    herkesi kendin gibi sanma ve husnu zanna giriyorsun sende alip yeme olup biter
    İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.