Erzurum

Kalp ritm bozukluğu "haritalama yöntemiyle" tedavi edilecek

18:01 04 Ekim 2015
Kalp ritm bozukluğu "haritalama yöntemiyle" tedavi edilecek

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ilk kez kullanılan "Carto" isimli yöntem ile kalp ritm bozukluklarının tedavisi gerçekleştirildi.

Fakültenin Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doç.Dr. Ziya Şimşek, Doç. Dr. Muhammet Hakan Taş, Uzm. Dr. Yavuzer Kozan, Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Kudret Aytemir ve öğretim üyesi Uğur Canpolat'ın katkılarıyla kalpte ritm bozukluklarının tanı ve tedavisinde, dünyada kullanılan en son teknolojinin Erzurum'a getirildiğini belirtti.

Bu tedavi yönteminin Atatürk Üniversitesi'ne gelmesiyle Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinde yaşayan hastaların çok daha etkili ve kısa sürede sağlıklarına kavuşabileceklerini ifade eden Gündoğdu, tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:

"Carto olarak bilinen 3 boyutlu haritalama yöntemi, kalp ritm bozukluklarının tanı ve tedavisinin yapıldığı özel bir işlem. Bu tedavi yönteminde hastanın kasığındaki damarlara iğne ile giriyoruz. Dışarıdan kateter adı verilen kablolar yardımıyla kalbe ulaşıp 3 boyutlu bir yöntemle kalbin elektriksel haritasını çıkarıyoruz. Böylece kalpte ritm bozukluğuna neden olan bölgeleri tespit edip radyofrekans dalgasıyla bu bölgeleri yakarak tedaviyi sağlıyoruz. Önceden kardiyolojide ve geleneksel olarak uygulanan yöntemlerin dışında hastaların hastanede yatma süresi ortalama bir güne düşmekte, işlemin başarısı ise yaklaşık yüzde 80 ile 90'a ulaşmaktadır, Böylece hastanın ve hekimin aldığı radyasyon miktarı da azalmıştır." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.