Erzurum

"Et borsası" müjdesi Erzurumluları sevindirdi

11:07 13 Ekim 2015
"Et borsası" müjdesi Erzurumluları sevindirdi

BURAK AKAY - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Erzurum ziyareti kapsamında katıldığı seçim mitinginde verdiği "et borsası" sözü kentte sevinçle karşılandı.

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hınıslıoğlu, AA muhabirine, Başbakan Davutoğlu'nun 1 Kasım'da yapılacak milletvekilli genel seçimleri öncesi Erzurum'a gerçekleştirdiği ziyaretlerde yaptığı açıklamalarının, büyük bir heyecan ve beklenti yarattığını söyledi.

Bu kapsamda Erzurum'da "et borsası" kurulacağı yönündeki açıklamanın da önemli olduğunu ifade eden Hınıslıoğlu, "Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konuyla ilgili girişimlere başladıklarını öğrendik. Bu konu, Erzurum ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı bölümünde çok önemli gelişmeler sağlayacak bir faaliyettir. Büyükşehir belediyemiz tarafından canlı hayvan borsası için bir yer temini yapıldı. Ay sonuna doğruda bunun ihalesi yapılacak. Et borsamız bununla birlikte bir entegrasyon sağlayacak" dedi.

-"Besici de tüketici de devlet de karlı çıkacak"

Et borsasının sektörde fiyat istikrarı açısından önemli bir işlev göreceğini belirten Hınıslıoğlu, şunları kaydetti:

"Kurulacak et borsası, serbest piyasa ekonomisi içerisinde haklı bir rekabet ortamını meydana getirecek, dolayısıyla bu rekabet ortamında hem üreticimiz faydalanacak, hem tüketicimiz faydalanacak. Neticede sektörün her tarafında bulunan paydaşlar bu işten karlı çıkacaklar. Bu yatırımın hayata geçmesiyle besicilerin alacakları tamamen borsa güvencesi altında olacak. Artık paralarını tahsil edememe, paraların alınıp kaçırılması gibi işlemlerin sonuna gelinecek. Tamamen kayıt içi bir ekonomimiz olacak. Dolayısıyla devletimiz bu işten kazançlı çıkacak. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun Erzurum'a yapılması için talimat verdiği bu işten hem Erzurumlular hem Erzurum'daki besiciler hem de Erzurum'daki tüketiciler, dolayısıyla da maliye ve Türkiye'deki herkes bundan refah payını almış olacaktır." 

Hınıslıoğlu, et borsasında vadeli işlemler de yapılabileceğini bunun da satıcı ve alıcılara ileri tarihli fikir vereceğine dikkati çekerek, "Bu sayede eğer bir besi yapacaksanız borsada onun 5-6 ay sonra ulaşabileceği fiyatları görebileceksiniz" diye konuştu.

-Katma değer artacak 

Erzurum  Et Üreticileri Birliği Başkanı Mücahit Yılmaz da et kombinasıyla entegre çalışacak borsanın kent için kararlı ve yararlı bir proje olacağını belirtti. 

Borsa sayesinde hayvancılığın yarattığı katma değerin artacağını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün 2014-2015 yılları verilerine göre bölgemizde 170 bin büyükbaş hayvanımızı buradan sevk ediyoruz, 9 bin hayvanımızı da kesim yapıyoruz. Eğer 170 bin hayvanın yarısını biz kesim yaptırabilirsek bu Erzurum genelinde büyük katma değer sağlayacaktır. Et kombinasıyla bölgede sanayi gelişecek, böylece işsizlik ve göç engellenebilecek." 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.