Erzurum

Kadavradan organ bağışı yetersizliği canlı donöre yöneltiyor

14:24 14 Ekim 2015
Kadavradan organ bağışı yetersizliği canlı donöre yöneltiyor

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, organ bekleyen hastalar için Türkiye'de kadavradan bağışın yetersiz olduğunu belirterek, "Bu nedenle canlı bağışa yönelmek zorunda kalıyoruz ama biz canlı bağışı sevmiyoruz. Daha çok kadavra, yani ölüden bağışı istiyoruz" dedi. 

Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı ülkelerinde organ nakli gereken hastaların yaklaşık yüzde 80'nin ölüden yapılan bağışlarla sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Organ bekleyen hastalar için Türkiye'de kadavradan bağışın yetersiz olduğunu bildiren Öztürk, "Bunu artırmamız gerekiyor. Bu konudaki duyarlılığı artırmamız gerekiyor çünkü organ nakli dışında tedavisi mümkün olmayan çok sayıda hastalık var. Karaciğer ve böbrek yetmezliği buna örnek. Şu anda aktif olarak bizim listemizde 700 civarında böbrek, 90 ile 100 arasında ise karaciğer bekleyen hastamız var. Bu hastalar için başka bir tedavi mümkün değil" diye konuştu.

Öztürk, bu hastaları destek tedavileriyle hayatta tutmaya çalıştıklarını, uygun organ bulununcaya kadar beklemek zorunda kaldıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Bu nedenle canlı bağışa yönelmek zorunda kalıyoruz ama biz canlı bağışı sevmiyoruz. Daha çok kadavra, yani ölüden bağışı istiyoruz. Bunun için de insanlarımızın daha bilinçli olması ve daha çok yardımcı olması gerekiyor. Atatürk Üniversitesinde 2004 yılından bu yana organ nakilleri yapılıyor. 2004 yılında ilk defa böbrek, 2008 yılında ise ilk defa karaciğer nakli yaptık. Bugüne kadar yaklaşık 11 yıllık periyotta 440 civarında hasta ameliyat ettik. Bunların yaklaşık olarak 170 civarı karaciğer, geri kalan kısmı da böbrek hastası. Bölgede yaptığımız nakillerimiz hem canlı vericili hem de kadavra vericili yani ölüden bağış şeklinde oldu."

Nakillerin yüzde 60-65'inin canlı vericilerden yapıldığını vurgulayan Öztürk, "Türkiye'de kadavra kullanımı konusunda belki de en iyi rakamlara sahibiz ama bizim sıkıntılarımızın başında bölgede organ bağışının yeterli sayıda olmaması geliyor. Bundan dolayı organ bağışını artırabilmek için birtakım faaliyetler içerisindeyiz" dedi.

Öztürk, bu yıl 20'şer karaciğer ve böbrek nakli yaptıklarını bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.