Erzurum

"Erzurum Tarihine Yürüyor"

10:23 08 Kasım 2015
"Erzurum Tarihine Yürüyor"

 "Erzurum Tarihine Yürüyor" projesi kapsamında, 138 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye Tabyaları'na saygı yürüyüşü düzenlendi. 

Tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin geçtiği Erzurum'da, valilik öncülüğünde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen proje, binlerce vatandaşı bir araya getirdi. 

Sabah ezanıyla kentteki camilerde buluşan binlerce vatandaş, namazın ardından okunan selalar eşliğinde Karskapı Şehitliği'ne yürüyerek, burada toplandı. 

Çocukların da aralarında bulunduğu binlerce Erzurumlu, bayraklarla 4 kilometre uzaktaki Top Dağı'nda bulunan Aziziye Tabyası'na kadar "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı atarak ve tekbir getirerek yürüdü. 

Vali Ahmet Altıparmak ile eski Sağlık Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ'ın da yer aldığı grup, yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından tabyalara ulaştı.

Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Ruslar ve Ermenilere karşı kahramanca mücadele edilen tabyaları gezen vatandaşlar, Aziziye savunmasındaki fedakarlığıyla tarihe geçen Nene Hatun'un kabrini de ziyaret etti. 

- "Burası aslında sözün bittiği nokta"  

Akdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, 138 yıl önce Erzurum halkının, kadını, yaşlısı, genciyle hep beraber askere destek için Aziziye Tabyaları'na koştuğunu dile getirdi.

Ecdadın, bir sabah namazının ardından namusları, vatanları, bayraklarına canlarını feda etmek için buraya geldiğini ifade eden Akdağ, şunları söyledi:

"Ne mutlu bize ki yine Erzurum'da genci, yaşlısı, kadınıyla hep beraber Aziziye Tabyaları'ndayız. Burası aslında sözün bittiği nokta. Bir taraftan şehitlerimizin ruhlarını andık, onların ruhlarına Kur'an-ı Kerim okundu, bir taraftan da böylesine o ruhun canlı biçimde yaşandığını gördüğümüz için hepimiz çok mutlu olduk. İştirak eden bütün Erzurumlulara teşekkür ederim." 

Vali Altıparmak da 93 ruhunu tekrar Erzurum'da yaşama fırsatı bulduklarını belirtti.

Buna emeği geçen ve destek verenlere teşekkürlerini sunan Altıparmak, "Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. İnşallah bu ruh Erzurum'da hep yaşatılacak. Bundan tam 138 sene önce halk, düşman ordusuna karşı kazma küreklerle saldırmıştır. Böylece düşmanı bu cephede mağlup etmişlerdir. Onlara rahmet diliyorum. Onların torunlarına da teşekkür ediyorum" diye konuştu.  

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.