Erzurum

Erzurum'un tarihi eserleri gün yüzüne çıkartıldı

11:32 08 Aralık 2015
Erzurum'un tarihi eserleri gün yüzüne çıkartıldı

HADİ ŞENGÜL - Erzurum'da, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserlerin etrafındaki kötü yapılaşma, yaklaşık 95 milyon lira kamulaştırma bedeli ödenerek yıkıldı.

 Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe sınırları içerisinde birçok tarihi eserlerin bulunduğunu söyledi. 

Göreve geldiğinde Yakutiye Medresesi ve Lala Paşa Camisi'nin çevre düzenlemesini yaptıklarını, tarihi eserlerin çevresini açmayı ilk kez gündeme aldıklarını ifade eden Korkut, Üç Kümbetler gibi çok önemli eserlerin yer aldığı 150 dönümlük alanda 26 taşınmaz kültür varlığı için Kalkınma Bakanlığı ile ortak proje gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Korkut, taşınmaz kültür varlıklarından yedisinin anıtsal yapı olduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Bu eserlerin çevreleri çirkin yapılaşmaya maruz kalmıştı. Çalışmamızda önceliğimizi bu eserlerimizi, olumsuz görüntü ve yapılardan arındırmak oldu. Bu anlamda kamulaştırma çalışmalarına başlanıldı. Yaklaşık 2 bin 300 parsel üzerinde yaklaşık 800 binanın kamulaştırılması gerçekleştirildi. Halen kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Ümit ediyoruz ki, mahkeme süreçleri ocak ayı itibarıyla bittiği takdirde, kamulaştırma tamamlanmış olacak ve bu alan üzerindeki çirkin yapılaşma ortadan kalkacak. Bu kamulaştırma belediye bütçesinin yanı sıra Kalkınma Bakanlığından gönderilen ödenekle bize 95 milyon liraya mal oldu."

- Tarihi ada haline gelecek 

Korkut, tarihi eserlerin bulunduğu 150 dönümlük alanın, çirkin yapıların yıkılmasının ardından tarihi bir ada haline getirilmesi için 20 metre genişliğinde ve 600 metre boyunda yol aksı oluşturulduğunu dile getirdi.

Bölgede ayrıca kültür merkezi, butik oteller, ziyaretçi karşılama merkezi ve "kent binası" oluşturularak ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanacağını ifade eden Korkut, şöyle dedi:

"Şehrimizin önemli çekim merkezlerinden birini oluşturmayı düşünüyoruz. Yakutiye ilçemizin bu tarihi kimliğini ön plana çıkardığımız takdirde, zaten kayak turizmi açısından da önemli bir merkez olan Erzurum'a gelen turistler buraları gezecek. Burasını, şehrimize katkı sağlayacak bir mekan konumuna getireceğiz." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.