Erzurum

Sur'daki tarihi camiye terör saldırısına tepkiler

15:17 08 Aralık 2015
Sur'daki tarihi camiye terör saldırısına tepkiler

 Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'ne yönelik terör saldırısına ilişkin, "Hangi dini yapıya olursa olsun bu sadece camiler için değil, Hristiyanların kilisesi de aynı, Yahudilerin havraları da aynıdır. Dini yapılara yönelik her türlü saldırı kabul edilemez" dedi. 

Yurttaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ibadethanelere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Tüm ibadethanelerin dokunulmaz konumda olması gerektiğini belirten Yurttaş, şöyle konuştu:

"Camiler Allah'ın evidir. Mekke'deki Kabe ne ise camilerin de konumu aynıdır. Orası, dinine, ırkına, bakılmaksızın ibadet edilen bir yerdir. Dolayısıyla yapılacak her türlü saldırı da yanlıştır. Böyle bir şey tasvip edilemez. Hangi dini yapıya olursa olsun bu sadece camiler için değil, Hristiyanların kilisesi de aynı, Yahudilerin havraları da aynıdır. Dini yapılara yapılacak her türlü saldırı kabul edilemez. Bu vatana karşı yapılacak her türlü yanlış hareket, yanlıştır. Vatanın bütünlüğüne, milletin geleceğine yapılacak her türlü saldırıyı nereden gelirse gelsin kınıyorum. Bu vatan hepimizin. Vatanın her parçasını korumak mecburiyetindeyiz."

Yurttaş, saldırının provokatif amaçlı olduğunu dile getirerek, halktan sağduyulu davranmalarını ve tahriklere kapılmamalarını istedi.

- "Saldırıyı şiddetle kınıyoruz"

Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Ardahan Şube Temsilcisi Yavuz Çetinkaya da ibadethanelerin insanlık tarihi kadar eksi olduğunu, bu nedenle saldırının kabul edilir tarafı bulunmadığını ifade etti. 

İbadethanelerin her düşünce kesimi tarafından "sığınılacak güvenli" yerler olarak kabul gördüğüne dikkati çeken Çetinkaya, "Bu nedenle kutsal alanlardır. Dinimizde hiçbir ibadethaneye saygısızlık maruz ve meşru kabul görmez. Bu açıdan Sur'daki saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu süreçte herkesi sağduyuya davet ediyoruz" diye konuştu.

Serhat Ardahan Gazeteciler Derneği Başkanı Deniz Başlı ise bu tür saldırıların, terör örgütünün düştüğü aciz durumu ortaya koyduğunu vurguladı. 

Terör örgütünün camileri, okulları ve ambulansları yakacak kadar aciz olduğuna işaret eden Başlı, "Son olarak ecdat yadigarı tarihi camiye, ibadethaneye yapılan saldırı da terör örgütünün ne kadar aciz bir duruma düştüğünün göstergesidir. Millet olarak sağduyuyla bunların üstesinden gelinebilir. Olaylar karşısında sağduyu gösterildikçe, terörün ve terörü destekleyenlerin maskeleri düşmeye devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.