Erzurum

"111 bin 111" taşla tarih duvarı kuracaklar

12:00 19 Aralık 2015
"111 bin 111" taşla tarih duvarı kuracaklar

İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da, 111 bin 111 taştan oluşacak ve içinde bilim, doğa, tarih, müze ile eğitim parklarının da yer alacağı "Tarih Duvarı Müzesi" kuruluyor. 

Erzurum-Aziziye karayolunun 5. kilometresinde, 670 dönüm üzerine kurulacak parkta, ayrıca engelliler merkezi, dünya çocuk ve gençlik merkezi, deprem müzesi, kar müzesi, ve astronomi müzesi gibi bölümler de bulunacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 500 milyon liraya mal olacak.  "dünyada ilk" niteliğinde olacak tarih duvarı, 111 bin 111 taştan yapılmış olacak ve isteyen vatandaşlar, bu taşlardan satın alarak tarih duvarına isimlerini yazdırabilecek. Tarih duvarının 18 ay sonra faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerin Erzurum için büyük bir cazibe merkezi olacağını söyledi.

Belediye olarak büyük projeyi hayata geçirdiklerini belirten Sekmen, "Bütün dünya ülkelerinden buraya turist çekeceğiz. Erzurum'a dünyanın birçok yerinden insanlar akın edecek" dedi.

- 3 bin 500 kişi ile görüşüldü

Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bilim, Müze, Doğa, Tarih, ve  Eğitim Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Murat Tolga Yılmaz da projeye, 7 yıl önce dünya çapında 3 bin 500 kişi ile yüz yüze görüşüldükten sonra başlandığını söyledi.

Projede 7 müze parkının yer aldığı bilgisini veren Yılmaz, "Bunlardan biri Tarih Duvarı Eğitim Parkı Projesi olacak. Tarih duvarI, dünyada ilk defa yapılacak müzelerden biri. Bu duvarda, 111 bin 111 taş olacak. Aslında 120 bin taş vardı. Bu 120 bin taşın her biri görünür noktalarda olmadığı için 111 bin 111 olarak belirlendi. Tamamen tevafuk olan 111 bin 111 taş olması, aynı zamanda dünyada birleri temsil ettiği için bizim adımıza özel bir anlam arz etti" diye konuştu.

- Proje vatandaşların katkısı ile büyüyecek

Yılmaz, proje içerisinde devlet katkısının yanı sıra Türkiye'deki bütün insanların dahil edildiğini dile getirdi.

Projenin finansmanını, tamamen devlet eliyle düşünmediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Tabi ki devletimizin katkısı ve desteğini alacağız ama biz istedik ki dünya projesinde Türkiye'de bütün insanların katkısı olsun. Bu anlamda halkın katkıda bulunması amacıyla tarih duvarındaki 111 bin adet taşı insanlarımızın alımına açtık. Bu doğrultuda 'tarihenotdüsenler.com' diye bir internet  adresi oluşturduk. Vatandaşlar bu adresten projenin kalkınması amacıyla internet sitesine girerek projeyi tanıyabilir ve bağış yapabilirler. Bu taşlardan herhangi birini aldıklarında o taşın üzerine isimleri yazılacak." 

Yılmaz, tarih duvarının müze tarzında bir koridor olacağını ve dünyada benzerinin olmadığını aktardı.

Tarih duvarında Doğu Anadolu Bölgesi'nin 7 bin yıl öncesinin de yer alacağını ifade eden Yılmaz, "Türklerin Anadolu'ya gelişleri, İlhanlılar, Selçuklular, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti medeniyetlerinin anlatılacağı bir koridor şeklinde olacak" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, projenin kültür mirasımıza büyük katkılar sağlayacağını da belirterek, şunları kaydetti:

"Proje, Türkiye'ye çok büyük katkılar sağlayacak. Yeni bir turizm destinasyon merkezi olacağı gibi aynı zamanda yeşil enerji, ekolojik kent olacak. İçerisinde ilkleri barındıran hem Ar-Ge merkezinin olduğu, hem dünya çocuk ve gençlik meclisi olacak. Ayrıca, kongre merkezi, termal otel, alış veriş merkezi, böbrek, kalp, sayılar ve kar tanesinin anlatıldığı bir merkez, ilk olarak Erzurum'da kurulacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.