Erzurum

Erzurum'daki HDP mitinginde minibüsün yakılması

14:36 30 Aralık 2015
Erzurum'daki HDP mitinginde minibüsün yakılması

 Erzurum'da, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 7 Haziran seçimi öncesi düzenlenen mitingde, içinde sürücünün de bulunduğu bir minibüsü ateşe verdiği iddia edilen ve hakkında "kasten öldürmeye teşebbüsten" müebbet, "mala zarar verme" suçundan ise 6 yıla kadar hapis cezası istenen zanlının yargılanmasına başlandı.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanık Tuncar Tan ile müşteki Aydın Taşkesen katıldı. Dava öncesi geniş güvenlik önlemi alındı, sanık Tuncar Tan'ın yakınları dışında, duruşmayı takip etmek isteyenler adliyeye alınmadı. 

Duruşmada söz alan sanık Tan, olay günü sanayi sitesindeki iş yerinde kahvaltı hazırladığı sırada kalabalık grubu gördüğünü ve yanlarına gittiğinde söz konusu minibüsün camlarının kırılmış halde olduğunu söyledi.

Grup içerisindeki bazı kişilerin minibüsten aldıkları posterler ve HDP bayraklarını çöp konteynerinde yaktığını gördüğünü belirten Tan, şunları söyledi. 

"Olay yerine gittiğimde minibüs paramparça olmuştu. Minibüs çekiciye yüklendiği sırada ben de yere düşen ateş parçalarından birinini arka camdan minibüsün içerisine attım ama ben kesinlikle içeride birinin olduğunu bilmiyordum. O anki milliyetçi duygularımın etkisiyle böyle bir şey yaptım. Sonra 'minibüsü yaktım' diye çok üzüldüm. İş yerine döndüğümde minibüs içerisinde biri olduğunu öğrendim. Çok pişman oldum ve üzüldüm." 

Olay yerine tekrar geri döndüğünde, kalabalığın durdurdukları başka bir otobüse saldırdığını gördüğünü ve gruba "yapmayın kadınlar var" diye bağırdığını savunan Tan, "Hatta otobüs içerisinde yere uzanan bir adama araba sürmeyi bilip bilmediğini sordum. Kendisi bildiğini söyleyince 'ben otobüsü çalıştıracağım sen devam' et dedim. Ben arkadaştan çok özür diliyorum, beni affetsin. Yemin ediyorum ki minibüs içerisinde biri olduğunu bilmiyordum" ifadelerini kullandı. 

Müşteki Taşkesen ise olay anında atılan taşlar nedeniyle başının yarıldığını, minibüs içerisine giren kişiler tarafından sol kolunun 3 yerden kırıldığını ileri sürerek, "Öğrenci taşımacılığı yapıyorum. Olay günü de okul olmadığı için hem mitinge katılmak hem de para kazanmak için yolcu getirmiştim" dedi. 

Mahkeme Başkanı Saim Köroğlu, verilen ilk raporda Taşkesen'in öldürücü nitelikte bir yaralama geçirmediği, 18 ay sonra aldırılacak ikinci bir raporla uzuv, organ kaybı olup olmayacağının belirleneceğini kayderek, duruşmayı erteledi. 

- Olay 

HDP'nin Erzurum'da 4 Haziran'da İstasyon Meydanı'ndaki mitingi sırasında, HDP'liler ve karşıt görüşlü gruplar arasında kentin çeşitli noktalarında taş ve sopalı kavgalar yaşanmış, 11'i polis 38 kişinin yaralandığı olaylar sırasında bir parti minibüsü de taşla tahrip edilmiş, araç sürücüsü içinde iken çekiciye yüklendiği sırada kırık camlarından yanan maddeler atılarak ateşe verilmiş, minibüs şoförü Aydın Taşkesen araç içinde yanarak ağır şekilde yaralanmıştı. 

Erzurum Cumhuriyet Başsavcı vekilliği, olayla ilgili  tutuklanan sanık Tuncar Tan hakkında hazırladığı iddianamede "kasten öldürmeye teşebbüsten" müebbet, "mala zarar verme" suçundan ise 6 yıla kadar hapis cezası istemişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.