Erzurum

"Milli Seferberlik yatırımları hızlandıracak"

14:23 02 Mart 2017
"Milli Seferberlik yatırımları hızlandıracak"

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, "Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan Erzurum ve 22 ilde bu sistemi oturtabilirsek, bu devam edecek. Çünkü Erzurum'da sanayileşmeye, istihdama ihtiyaç var. Bu teşvik (Çalışma Hayatında Milli Seferberlik) de Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırımların hayata geçirilmesini hızlandırmış olacak." dedi.

Azizoğlu, Valilikte düzenlenen "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" toplantısında dünyanın ekonomik krizden geçtiğini, Türkiye'nin yara almadan, mağduriyet yaşamadan, toplumda vatandaşları sıkıntıya düşürecek bir olaya meydan vermeden çıkmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" kapsamında İŞKUR ve SGK'nın zaman zaman işverenlerle görüşmeler yaptığını ifade eden Azizoğlu, şöyle konuştu:

"1 Ocak'tan itibaren işverenin çalıştıracağı ilave her işçinin tüm sigorta primlerini devlet ödüyor. Bu, yıl sonuna kadar devam edecek. İşveren işçinin sadece maaşını ödüyor. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan Erzurum ve 22 ilde bu sistemi oturtabilirsek, bu devam edecek. Çünkü Erzurum'da sanayileşmeye, istihdama ihtiyaç var. Bu teşvik de Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırımların hayata geçirilmesini hızlandırmış olacak."

Azizoğlu, birçok işverenin bu teşvik kapsamında işçi alımına başladığını dile getirdi.

Türkiye'de işsizlik oranının yaklaşık yüzde 10 olduğunu hatırlatan Azizoğlu, şöyle devam etti:

"Erzurum'daki işsizlik oranı yüzde 4,5 seviyesinde, fazla değil. Şu anda İŞKUR'a kayıtlı olan, iş arayan insan sayısı Erzurum'da 22 bin 500. Son yaptığımız çalışmada ortaya çıkan sonuç bu oldu. Aslında Erzurum, Türkiye geneline göre iş arayan insan sayısı açısından iyi durumda. Fakat Erzurum'un sanayisi çok gelişmemiş. Biz şu anda işverenlerimizden bu seferberliğe katkı sağlamalarını istiyoruz. En küçük iş yeri dahi bir işçi istihdam ederse Erzurum, bu ekonomik sarsıntıyı en az hasarla atlatacak."

Azizoğlu, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Erzurum'a çok yoğun talep olduğunu vurgulayarak, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde parsellerin yüzde 80'inin tahsis edildiğini söyledi.

Serbest Bölge'de de yatırım yapmak isteyen uluslararası firmaların olduğunu vurgulayan Azizoğlu, "Onlara gösterdiğimiz alanlarda da proje çalışmaları tamamlanmak üzere. Erzurum'da uluslararası ayağı olan bir Serbest Bölge'nin kurulması çalışmaları da devam ediyor. Erzurum'da umut verici gelişmeler var. Bütün bunları başarırsak bölgenin cazibe merkezi de Erzurum olacak." ifadelerini kullandı.

- "Erzurum'a rafineri yapılması"

Azizoğlu, Erzurum'da rafineri kurulması için bir görüşme yaptıklarını anlatarak, "Bu da çok hoş bir düşünceydi. Bu bölgede en yakın rafineri Batman'da, sonra Kırıkkale'de. Rafineri yapılması Erzurum açısından stratejik değer sağlayacak. Erzurum kabuğunu kıracak." dedi.

Daha sonra SGK, İŞKUR ve KOSGEB yetkilileri, işverenlerin sorularını cevapladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.