Erzurum

Maliye Bakanı Ağbal Erzurum'da: (1)

12:17 04 Mart 2017
Maliye Bakanı Ağbal Erzurum'da: (1)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cazibe Merkezleri Programı'nın önemine işaret ederek, "Bu bölge orta vadede, kalkınan, büyüyen, gençlerine iş ve aş sağlayan bir merkez haline gelecek. Bu ülkemizin kalkınması için büyümesi için son derece önemli bir program." dedi.

Ağbal, Palandöken Kayak Merkezindeki bir otelde düzenlenen "Maliye Bakanlığı Defterdarlar Çalışma Toplantısı"nın açılışında, Maliye Bakanlığının 2016 yılı faaliyetlerini değerlendirmek, 2017 yılı için de planlama yapmak için toplandıklarını belirtti.

Maliye Bakanlığının maliye politikası başta olmak üzere, ekonomi politikasıyla ilgili birçok görev ve sorumlulukları olduğunu vurgulayan Ağbal, "Bu sorumluluk içinde de özellikle son yıllarda çok daha aktif, çok daha pratik bir çerçevede güzel çalışmalar yapıyoruz. Hükümet olarak ülkemizin büyümesi, kalkınması, toplumsal refahın artması, gelir dağılımın düzeltilmesi ve büyümenin bölgelerin tamamına yaygınlaştırılması son derece önemli ve buna önem veriyoruz. Bu toplantıyı da bu perspektiften Erzurum'da yapıyoruz. 81 ilimizden defterdarlarımızla buradayız." diye konuştu.

- Yatırım tutarının yüzde 70'i devletten

Ağbal, Başbakan Binali Yıldırım'ın 2016 yılı Eylül ayında Diyarbakır'da açıkladığı 23 ili kapsayan "Cazibe Merkezleri Programı" kapsamında ön başvuruların sona erdiğini hatırlattı.

Cazibe Merkezleri Programı'nın daha önce uygulanan bölgesel teşvik programlarının ilerisinde, eşi, benzeri bulunmayan bir program olduğunu vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Olağanüstü destekler, olağanüstü teşvikler veriyoruz. Arsa imkanlarını sonuna kadar kullanıyoruz. Organize sanayi bölgesi içindeki arsaları yatırımcılarımıza ücretsiz tahsis edeceğiz. Organize sanayi bölgesi içinde yer yoksa, yatırımcının talebi doğrultusunda temin edilecek arsaları yine ücretsiz vereceğiz. Cazibe Merkezileri Programı'nda yatırımcının talebine uygun fabrika binalarını devlet olarak biz yapacağız, kapalı alanı devlet olarak biz inşa edeceğiz. Yeter ki yatırımcı en kısa sürede gelsin, yatırımına, üretimine burada başlasın. Yine devletin mutlaka yatırım aşamasında destek vermesi lazım. Yapılacak yatırım tutarının yüzde 70'ini devlet olarak biz karşılayacağız. Yatırımcı sadece 100 liralık yatırımın 30 lirasını öz sermaye olarak koyacak, iki katından daha fazla yüzde 70'ini devlet olarak biz koyacağız. İşletme döneminde işletmenin ham madde tedariki için mal ve hizmet alımı için personel gideri için işletme sermayesi desteği vereceğiz. Çok uzun süreli ödemesiz dönemi olan, yatırımcı açısından cazip koşullarla işletme kredisi desteği vereceğiz."

Ağbal, bu yatırımın yerli ekipmanla yapılması halinde işletme kredisinin geri ödemesiz döneminin 10 yıla kadar uzatılacağını ifade ederek, Kalkınma Bankasının bu amaçla görevlendirildiğini ve hükümetin bu programın sonuna kadar arkasında olduğunu vurguladı.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırım yapan işletmelere de kamu alım garantisi verildiğini hatırlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı düzenlemelerini de yaptık. İleride kamu kurumları bir alım yapmak istediklerinde Cazibe Merkezleri Programı'nda bulunan illere üç bakımdan avantaj sağladık. Bunlardan biri kamu alım garantisi. Yani bu bölgede yatırım yapacak işletmelere kamu kurumları 15 yıla kadar süreyle belirlenmiş mallar veya hizmetler üzerinden alım garantisi verecek. Dolayısıyla yatırımcımız daha başından itibaren devletin alım garantisi ile güçlü yatırımına ve üretimine başlayacak. Bu son derece önemli. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında bu illerde üretim yapan işletmelere ikinci bir avantaj getirdik. Ülke genelinde sadece yerli isteklilerin katılabileceği ihalelerde bu bölgelere üretim yapan işletmeler için yüzde 15 fiyat avantajı imkanı getirdik. Yani farklı farklı illerden istekliler ihaleye katıldığında, teklifler açıldığında kamu idaresi teklifleri değerlendirirken bu bölgede, bu 23 ilde üretilen mallar için verilen teklifler yüzde 15 daha pahalı bile olsa buradaki firmaların ürünlerini öncelikle alacaklar. Buralar kamu alımları açısından önemli bir üretim üssü haline gelecek."

- İşletmeler özel olarak seçildi

Ağbal, Devlet Malzeme Ofisi'nin kamu ihtiyaçlarını Cazibe Merkezleri Programı kapsamında üretim yapan firmalardan karşılayacağını, Cazibe Merkezi Katoloğu hazırlandığını, bu katalogda yer alan işletmelerin özel olarak seçildiğini anlattı.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında üretim yapmanın işletmeler açısından çok avantajlı olacağını dile getiren Ağbal, "Bu bölge orta vadede kalkınan, büyüyen, gençlerine iş ve aş sağlayan bir merkez haline gelecek. Bu ülkemizin kalkınması için büyümesi için son derece önemli bir program." ifadelerini kullandı.

Ağbal, bakanlık olarak geçen yıl birçok alanda çok önemli düzenlemelere imza attıklarını, öncü olduklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Klasik anlamda maliye politikası, kamu gelirlerinin toplanması, kamu harcamalarının yapılması, bütçe disiplininin hiçbir şekilde taviz vermeden devam ettirilmesi anlamına geliyor. Ama maliye politikası, para politikasıyla uyum içinde olacak, ülkenin kalkınmasına, büyümesine uygun esneklikler geliştirecek. Geçen sene ardı ardına uyulamaya koyduğumuz düzenlemelerle 2016'nın mayıs ayından itibaren ekonomide görülen hareketlere bakarak ekonominin yukarı gitmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. İlk olarak el attığımız alan, birçok noktada şikayet konusu olan damga vergi ve harç uygulamalarıydı. Mevzuatı gözden geçirdik. Üretim üzerinde maliyet oluşturan alanları tespit ettik. Geçen sene çok önemli vergi indirimleri sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Yatırımlara da destek vermek için önemli inisiyatifler aldık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce yapılmamış siber teşvik paketini getirdik. Türkiye'nin kalkınmasına destek olacak son derece kritik sektörlere olağanüstü imkanlar getirdik. Bir yatırımcı bir ürünü Türkiye'de üretirse 10 yıl boyunca kurumlar vergisi almayacağız. Teşvikte katkı oranlarını arttırdık."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.