Erzurum

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

14:09 04 Mart 2017
Maliye Bakanı Ağbal: (2)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bütçenin iki yakasını bir araya getirdik. Bugün Türkiye'nin bütçe açığı herkes tarafından gıptayla izlenen, takdir edilen bir noktada. Son 5 yılın ortalama bütçe açığı yüzde 1'ler civarında. Türkiye'nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 27." dedi.

Ağbal, Palandöken Kayak Merkezindeki bir otelde düzenlenen "Maliye Bakanlığı Defterdarlar Çalışma Toplantısı"nın açılışında, 2017 yılında yatırım harcamalarına dönük olmak üzere, mevcut teşvik imkanlarını artıran düzenlemeler yapıldığını söyledi.

2017 yılında alınan teşvik belgesindeki katkı oranlarına ilave 15 puan verildiğini anlatan Ağbal, "2017 yılında yapacağınız yatırım harcamasında yüzde 15 daha fazla teşvik imkanı temin ediyoruz. 2017 yılında yapılacak yatırım harcamaları nedeniyle bu yıl vergi çıksa bile hiç vergi almayacağız. 2017 yılında yatırım harcamalarının artması için kurumlar vergisini de sıfıra indirdik." diye konuştu.

Ağbal, faizsiz bankacılığı geliştirmek üzere de önemli düzenlemeler yapıldığını, bütün bankaların vergi kanunları karşısındaki durumlarını eşitlediklerini, maliyetleri düşüren düzenlemeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.

2016 yılında Ar-Ge, kurumlar ve gelir vergisi kanunlarının gözden geçirildiğini dile getiren Ağbal, yapılan düzenlemelerle Türkiye'de tasarım faaliyetlerinin de Ar-Ge faaliyetleriyle aynı ölçekte desteklendiğini söyledi.

- "Gelirler ve kurumlar vergisinden yüzde 5 indirim"

Ağbal, izaha davet diye bir düzenleme getirdiklerini ifade ederek, mükellef hakkında herhangi bir denetime başlanmadan önce kendisine ne sorulacağını bildirdi. Bu düzenlemeyle mükellefin kendi rızasıyla vergiye uyum sağlamış olacağını anlatan Ağbal, "Artık bundan sonra gözümüz kapalı denetim olmayacak. Gözümüz kapalı mükellefi baştan suçlama tavrımız olmayacak. Her zaman için önce anlaşma yoluna gideceğiz. Mükellefimizin haklarını güçlendireceğiz. Beyannamelerini süresinde veren, borçlarını süresinde ödeyen, vergi denetimi yapıldığında pırıl pırıl olan mükellefin ödeyeceği vergiden yüzde 5 indirim getirdi. Gelirler ve kurumlar vergisini verdiğinde hesapladığımız verginin yüzde 5'ini almayacağız. Bu uygulama büyük bir memnuniyetle karşılandı." şeklinde konuştu.

- "Hedefimizi tam olarak tutturduk"

Ağbal, 2016'nın ağustos ayında vergi borcunu, prim borçlarını çeşitli nedenlerle ödeyemeyen mükelleflere 36 aya kadar taksit imkanı getirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"15 Temmuz hain ve alçak darbe girişiminin yapıldığı günden 4 gün sonra biz bunu Meclise getirdik. Salı günü komisyonda görüşülmeye başlandı, süratle biz bunu yasalaştırdık. Sonra başvuruları almaya başladık. Önceki yeniden yapılandırma kanunlarına göre, çok daha fazla başvuru aldık. Kasım ayı geldi vergide ilk taksit ya da peşin ödeme ayı. Olağanüstü bir başvuru ve ödeme davranışı gördük. O gün bankalarımıza rica ettik, son mükellefimiz bankadan ayrılana kadar bankalar açık kaldı. 30 Kasım'da zamanı durdurduk. O gün yaptığımız tahsilatlarla beraber bugüne kadar yeniden yapılandırmalardan 15 milyar lira gelir topladık. Aralık ayındaki SGK prim ödemelerinde de vatandaşlarımız borçlarını ödedi. Mükellefe çok uygun şekilde imkan sağlarsanız, imkanlarını da zorlayarak borcunu ödemek istiyor. Bu düzenleme sayesinde 2016 yılı bütçe dengemize de önemli bir katkı sağladık. 2016 yılı sonu itibariyle bütçe açığımız, 29,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Yılın başında koyduğumuz hedef 29,7 milyar liraydı. Yani hedefimizi tam olarak tutturduk. Milli gelirin yüzde 1'i civarında bir açıkla yılı kapattık. Burada yeniden yapılandırma kanununun büyük bir katkısı vardır. Çünkü o son ayda gelen bu ödemeler, ciddi anlamda bütçe açığını hedefimize uygun bir noktaya getirdi."

Ağbal, 2017 yılında da üretime, yatırıma, istihdama, ihracata destek verilmeye devam edileceğini söyledi.

Ocak ayında ödenmesi gereken vergilerin mayıs ayına, sigorta prim ödemelerinin de yılın son çeyreğine ertelendiği hatırlatan Ağbal, bu düzenlemelerin işletmelere yılın ilk yarısında önemli bir rahatlama sağladığını söyledi.

İstihdamı desteklemek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde çok önemli bir adım atıldığını anımsatan Ağbal, "Ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak, istihdamda artış olsa da işgücüne katılma oranı daha yüksek seyrettiği için işsizlik oranlarında bir miktar yukarıya gelme var. Bununla mücadele etmek için olağanüstü bir teşvik ve destek paketi açıkladık. '2017 yılı içinde işletmelerimiz tarafından ilk defa, yeni, mevcut istihdama yönelik alınacak işçilerin bütün ödemeleri devletten' dedik. Sigorta prim ödemelerini devlet olarak biz üstleniyoruz. Gelir vergisini, damga vergisini biz üstleniyoruz. İşsizlik sigortası fonuna yapılacak ödemeyi biz destekliyoruz. Bugün bir asgari ücretlinin işverene maliyeti 2 bin 178 lira. İşçi bin 404 lira alıyor, Aradaki 773 lirayı devlet olarak yıl sonuna kadar biz ödeyeceğiz. Böylelikle büyük bir istihdam hamlesine daha başlamış olduk." ifadelerini kullandı.

Ağbal, 1990'lı yıllarda maliyenin "yamalı bohça" olduğunu vurgulayarak, "90'lı yılların o enkazını üzerimize aldık. Bu yüklerle ekonomide büyümeyi sağlayacak birçok inisiyatif de aldık. Çok sayıda vergi indirimleri de yaptık. Ama buna rağmen bütçenin iki yakasını bir araya getirdik. Bugün Türkiye'nin bütçe açığı herkes tarafından gıptayla izlenen, takdir edilen bir noktada. Son 5 yılın ortalama bütçe açığı yüzde 1'ler civarında. Türkiye'nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 27. Türkiye kamu maliyesi bakımından gıpta edilen bir ülke. Biz bundan son derece memnunuz ve bunu devam ettireceğiz." dedi.

- 16 Nisan referandumu

Türkiye ekonomisinin 2017 yılında 2016 yılından çok daha büyüyeceğini dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

"Önümüz açık. Önümüzde bir referandum var. 16 Nisan referandumu Türkiye için reformların reformu denebilecek bir reform olacak. Anayasa reformu yapıyoruz. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ekonomik kalkınmasını sağlayacak yapısal reformlardan bahsediyoruz. Bu anlamda anayasada yaptığımız değişiklik bir yapısal reformdur. Ülkeyi ileriye taşıyacak, kalkındıracak, büyütecek bir reformdur. Bu reform yönetim sisteminde o kadar önemli değişiklikler yapıyor ki yönetimde uyum, yönetimde istikrar, temsili demokrasinin güçlenmesi ve erkler arasındaki dengenin çok daha doğru bir şekilde yeniden tanımlandırılmasıdır. Anayasada yaptığımız bu reform niteliğindeki düzenleme, 16 Nisan'da inanıyoruz ki milletimiz tarafından büyük bir kabulle karşılanacak ve ondan sonra ekonomide son dönemde aldığımız kararların etkisiyle de artık önümüz iyiden iyiye açılacak. 16 Nisan hepimiz için çok önemli bir tarih. Çünkü bu tarihten sonra ekonomiyle ilgili reformları artırarak devam edeceğiz. 16 Nisan'dan sonra gerek eğitim alanında yapacağımız reformlara, gerek kamu yönetimi alanında yapacağımız reformlara, gerek finansal piyasalar üzerinde yapacağımız reformlara, gerek kamu maliyesi alanında yapacağımız reformlara daha fazla ağırlık vereceğiz. Meclisimiz çok hızlı bir şekilde bütün bu reformlara zaman ayıracak. Dolayısıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu anayasa reformu bütün diğer reformların önünü açacak. Onlara itici güç verecek. Türkiye 2023 vizyonuna çok daha hızlı bir şekilde varacak."

- "İşimiz bina yapmak değil"

Maliye Bakanlığının Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması için çok önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Ağbal, mükelleflere maliyenin güler yüzünün gösterileceğini söyledi.

Ağbal, "Sakın eski alışkanlıklara kapılmayın. Torunlarınıza anlatacağınız, yapmak istediğiniz defterdarlık binaları olmasın. Ben sizden bina istemiyorum. Ben sizden hizmet istiyorum. Yatırıma, üretime, istihdama, ihracata destek istiyorum. Sizi bana böyle anlatsınlar. 'Bizim işimiz bina yapmak değil, bizim işimiz hizmet yapmak." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.